Otvorena izložba Carski darovi Titu u Muzeju istorije Jugoslavije (FOTO)

 
  • 6

Kustos Veselinka Kastratović Ristić kaže da je teško izdvojiti koje je predmet Titu bio najdraži, ali su "tompusi svakako bili jedan od omiljenih"

Izložba predmeta koje je Josip Broz Tito dobijao kao predsednik SFRJ otvorena je večeras u Muzeju istorije Jugoslavije i trajaće do 25. avgusta.

Postavku sa dragocenim predmetima koji se inače čuvaju u fondu muzeja otvorio je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Posetioci mogu da vide 68 predmeta - arheoloških, upotrebnih i ukrasnih predmeta, nakit i odlikovanja, kao i fotografije Tita sa državnicima.

Momo Cvijović i Veselinka Kastratović Ristić, kustosi postavke u Botićevoj 6, ističu veliku vrednost predstavljenih eksponata.

- Ako računamo i poklone iz Jugoslavije, Tito je dobio oko 200.000 najrazličitijih darova. Mnogo je poklona koje nije bilo moguće sada izložiti poput životinja, hrane, cigara, pića, drveća, vila... Ovde su samo predmeti koje smo uspeli da identifikujem, a imaju trajni rok - kaže Cvijović.

Na izložbi su prikazani i predmeti  iz VII veka pre nove ere, kao što je antički korintski šlem koji je Titu 1954. godine darivao grčki kralj Pavle Prvi.

Veliku vrednost ima replika ukaza Kira Velikog pisana klinastim pismom iz 539. godine pre nove ere, poznatog i kao Kirov cilindar, koju je Tito dobio od iranskog šaha Reze Pahlavija.

Cvijović je dodao da je i Tito poklanjao drugim predsednicima, ali da su ti poklonibili nešto skromniji od onih koje je dobijao.

- On je uglavnom poklanjao slike i skulpture. Jednom je poklonio predmet iz Vojnog muzeja, ali u pismu Kabineta predsednika pisalo je da se obavezuje da će kupiti i vratiti predmet koji je uzeo iz Muzeja - priča on.

Veselinka Kastratović Ristić kaže da je teško izdvojiti koje je predmet Titu bio najdraži, ali su "tompusi svakako bili jedan od omiljenih".

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta, svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 20 sati.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiZr

    21. jul 2013 | 11:26

    Streptomicin, nikad bolje nismo ziveli nego u Titovo vreme i nikad vise necemo ziveti tako. Sta ima veze sto je bio Hrvat? Pa i da je marsovac boli me dupe dokle god svi rade i niko nije gladan! A ovi sto su danas a i prethodnih godina na vlasti su Slobina skola i Seseljovi kumovi a ne Titovi i komunisticki!!!

  • стрептомицин

    21. jul 2013 | 09:41

    Хрват је био више него галантан, тако да није истина што се наводи да је давао скромне поклоне. Напротив био је превише дарежљив, разбацао поклонима, уосталом баш га је брига ионако то није донео из своје НДХ. А његови наследници, комуњарске лопуже су добар део предмета покрали.

  • Duka

    21. jul 2013 | 01:09

    A sto da se ne ponosimo ? Isecam da knjigu nikada u sake nisi uzeo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA