DIKOVIĆ: Vojska faktor stabilnosti u kopnenoj zoni

 
  • 5

- Svi naši zadaci su podređeni tome da obezbedimo mir i stabilnost i da budemo u funkciji svih građana, bez obzira na njihovu pripadnost - kaže načelnik Generalštaba VS

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, rekao je da je u kopnenoj zoni bezbednosti vojska faktor stabilnosti i da država čini sve da obezbedi minimalne uslove za funkcionisanje vojske.

- Ključni zadatak naše vojske je da mora biti faktor stabilnosti i zaista mi to jesmo. Svi naši zadaci su podređeni tome da obezbedimo mir i stabilnost i da budemo u funkciji svih građana, bez obzira na njihovu pripadnost - rekao je Diković za RTS.

Navodeći da je vojska institucija za čije funkcionisanje su potrebna velika sredstva, Diković je istakao da "u ovim teškim uslovima državno rukovodstvo čini sve da obezbedi minimalne uslove za uspešan rad".

Međutim, Diković ističe da i u vojsci ima problema, navodeći nedavni incident u Novom Pazaru, kada su vojnici maltretirali taksistu:

- Vojska je institucija u kojoj se stalno nešto dešava. Vojsku čine ljudi, imamo problema koje ne krijemo i koje ne želimo da krijemo.

General Diković je naglasio da je javnost upoznata sa tim i da ponašanje nekih propadnika Vojske nije u skladu sa pravilima. Diković je objasnio da su preuzeti određeni postupci i da su ispitani građani i taksista, koji je napadnut početkom jula u Novom Pazaru.

- Oni koji su zlostavljali taksistu ponašali su se onako kako ne treba da se ponaša građanin, a kamoli pripadnici Vojske. Taksista je divno postupio i to je izvanredan primer. On je znao da su to vojnici i nije dao znak za opasnost, pa se nisu okupili ostali taksisti - rekao je Diković i dodao da će vojnici odgovarati zbog grube povrede vojne discipline.

Govoreći o učešću Vojske Srbije u mirovnim misijama, Diković je podsetio da trenutno imamo 118 pripadnika vojske u šest mirovnih misija pod okriljem UN i dve pod okriljem EU.

- Naše ambicije su da taj broj uvećamo. Početkom novembra uputićemo četu od 180 ljudi u Liban sa španskim kontigentom i pregovori o tome su pri kraju - najavio je Diković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Meštani Podgore o velikoj šteti od nevremena u Hrvatskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    20. jul 2013 | 00:25

    Svaka cast vojsci,ali svi koji zivimo u zoni znamo da je faktor stabilnosti Zandarmerija.

  • Bujanovac

    20. jul 2013 | 07:57

    Koja crna vojska....njih vidjamo samo po trafikama kad kupuju cigare,pivo i novine....da nam nije zandarmerije odavno bi nas proterali...zato generale ne lazi kako te nije sramota

  • buu

    20. jul 2013 | 02:54

    na osnovu cega ste vi taj faktor kad se uopste nigde ne pominjete??? sta god da bude,vojske nigde...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA