STREET VIEW U SRBIJI: Privatnost građana uslov za dozvolu Guglu

Reč je o mapiranju Srbije, odnosno o prolasku kompanijinih vozila sa kamerama kroz državu, čime se korisnicima omogućava da računarom "šetaju" svim lokacijama

  • 5

Glavni uslov koji kompanija "Gugl" mora da ispuni kako bi i u Srbiji bio realizovan projekat "Street View" (Strit vju) jeste zaštita privatnosti građana, pre svega zabrana neovlašćenog prikupljanja informacija sa wi-fi konekcija.

Reč je praktično o mapiranju Srbije, odnosno o prolasku "Guglovih" vozila sa kamerama kroz Beograd, a onda i kroz celu državu. Ovaj servis je postao popularan za kratko vreme, a omogućava korisnicima da "šetaju" pomoću računara svim lokacijama koje su prethodno snimljene i obrađene.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da uslovi koje će ova kompanija morati da ispuni neće biti stroži nego u EU, ali neće ići ni ispod minimuma zaštite privatnosti.

- Njima ne treba nikakvo odobrenje sa moje strane, ali su zatražili mišljenje da ne bi došlo do nekih povreda privatnosti zbog čega bi projekat u Srbiji mogao da bude zabranjen - kaže Šabić i dodaje da je prve neformalne kontakte sa ljudima iz "Gugla" ovim povodom imao još decembra 2012. godine.

Šabić dodaje da "Gugl" već ima mehanizme kojima se, recimo, zamagljuju lica i registarske tablice snimljenih "Guglovim" kamerama, da se ne slikaju enterijeri kroz otvoren prozor...

Problem je u mogućnosti da ta vozila mogu da prikupe privatne podatke osoba koje koriste slobodne wi-fi konekcije.

Krajem juna "Guglu" je u Velikoj Britaniji naloženo da u roku od 35 dana ukloni sve podatke tokom snimanja za projekat "Strit vju" 2010, dok je u SAD zbog iste stvari kažnjen sa 25.000 dolara.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan

    18. jul 2013 | 08:03

    Cuj ih.. Ovi nasi traze privatnost gradjana! Pa oni prisluskuju jedni druge po ceo dan a hoce nas da zastite!

  • Jokica

    18. jul 2013 | 11:03

    Ma ove nase najmanje brine privatnost gradjana.Njih zulja to sto bi snimci mogli da pokazu neke njihove kriminalne rabote i nezakonite aktivnosti!Imali bi pregled koji ministar kog prisluskuje,prati i sl.!

  • Anti-Cenzura-a-Meni-Ne

    18. jul 2013 | 10:45

    To i jeste od cia i ne serite, zna se zasto mapiraju, nisu smeli kopneno 1999 jer nisu znali gde koja kuca i koliko srba ima i to je jedini razlog jer google i Facebook i finansira tajna i vojna sluzba amerike. Samo vi se nasadite u poltronizam, posle nema nazad i ko vam kriv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA