Šarlatanska proslava Teslinog rođendana

Hrvatski Tportal objavio je članak o, kako kažu, "lošoj organizaciji" rođendana Nikole Tesle koji prenosimo

  • 12

Hrvatski Tportal objavio je članak o, kako kažu, "lošoj organizaciji" rođendana Nikole Tesle čiji deo prenosimo:

"Trodnevna proslava Teslinog 157. rođendana održana je pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Hrvatske Ive Josipovića , Grada Zagreba , Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.

Međutim, manifestaciju je organizovalo Udruženje “Nikola Tesla - genij za budućnost” , koja na svojoj web stranici promoviše pseudonaučne ideje poput orgonske energije i metode Silva, čije se sledbeničke grupe u brojnim zapadnim zemljama smatraju šarlatanskim, pa čak i kultovima.

Na portalu Connect, koji okuplja hrvatske naučnike u zemlji i svetu, kritikovan je i izbor predavača na manifestaciji. Jedan od njih bio je dr. sc. Davor Pavuna, koji se, između ostalog, “proslavio” svojim nenaučnim tvrdnjama da je Zemlja zoološki vrt za federaciju vanzemaljaca i da se ne bi trebalo čuditi ako prepodobni Zlatko Sudac uskoro počne prolaziti kroz zidove.

Drugi je bio beogradski “istraživač” Goran Marjanović, koji proučava “bosanske piramide” , njihovu “suptilnu energiju” i tzv. “nehercijanske Tesline talase”. U ovom društvu zatekao se i akademik Vladimir Paar koji i sam u poslednje vreme povremeno korača “po ivici” .

Na skupu nazvanom “Tesla & Friends” Pavuna je govorio o “istinama i manipulacijama o Teslinoj duhovnosti, nauci i tehnologijama”, a Marjanović o “Nehercijanskom elektromagnetizmu Nikole Tesle”

Drugi čovek udruženja je protiv šarlatanstva

Duško Bjelotomić, zamenik predsednice Udruženja Nikola Tesla - genije za budućnost, takođe smatra da je promovisanje pseudonauke pod imenom Nikole Tesle štetno.

-Udruženje ima naučni savet koji je birao goste koji će učestvovati u proslavi. Ja lično ne podržavam nikakve pseudonauke u aktivnostima Udruženja jer to može samo loše delovati na prezentaciju lika i dela Nikole Tesle. Svi koji su učestvovali osim Paara su na ivici neke nauke i mogu samo profanisati rad Udruženja. Ja nisam određivao ko će biti gosti. Simptomatično je da Paar nije došao na okrugli stol u Esplanadu. Možda zato što nije hteo da sučeljava svoje stavove sa ostalim učesnicima. Slažem se s vama da je šarlatanstvo štetno  - rekao je Bjelotomić.

Nismo naučnici, neka se uključe i kažu svoje

Predsednica Udruženja Dragica Mihajlović požalila nam se da gotovo niko ne hvali njihove napore da promovišu Teslu u zemlji i u svetu već im samo traže propuste.

- Mi nismo naučno udruženje pa ne možemo proceniti šta je istina od onoga šta je Tesla istraživao, a šta ne; o tome bi konačnu reč trebalo da daju naučnici - objasnila je Mihajlović istakavši da ipak treba uvažiti činjenicu da je mainstream nauka još za Teslinog života ismevala neke njegove ideje koje su kasnije promenile svet.

Ni ona nije, kaže, za promociju pseudonauke, ali priznaje da prihvata Silva metod koji im je i jedan od sponzora. Umesto da ih svi samo kritikuju, smatra, naučnici i resorno ministarstvo trebalo bi da se uključe i pomognu im kako bi se ispravila nepravda zbog koje su Tesla i njegovi radovi toliko zanemareni u njegovoj domovini."

(Telegraf.rs /Tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    18. jul 2013 | 08:32

    @Hrvat lepo si rekao da je Tesla bio pravoslavac, samim tim nije mogao biti Hrvat jer ste vi većinom katolici

  • heisenberg

    18. jul 2013 | 08:58

    haha hrvati komplexasi teski...

  • Anti-Cenzura-a-Meni-Ne

    18. jul 2013 | 00:42

    Za koga da se ispravi nepravda? Tesla je mrtav pa njemu ne treba to ni da vi ustase sebi ispravljate za sebe na srbskim vasim zrtvama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA