BENZIN I CIGARE U EX YU: Najskuplje u Sloveniji, najjeftinije u Makedoniji

 
  • 2

Što se tiče regiona benzin i cigarete najskuplji su u Sloveniji, dok ih za najmanje para možete kupiti u Makedoniji. Srbija je jedina zemlja regiona u kojoj je dizel skuplji od 95-oktanskog beznina

Slovenački list "Finance" sproveo je istraživanje o tome koliko Slovenci koji idu na put prema jugu mogu uštedeti na tim proizvodima.

Navodi se da je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj je dizel skuplji od 95-oktanskog beznina, ali uprkos tome za 50 litara putnici će tu platiti tri evra manje nego u Sloveniji, u Hrvatskoj i Crnoj Gori za oko šest, u BiH za oko devet, a u Makedoniji čak 14 evra manje, prenosi portal Šebiz.

Drugačiji je odnos cena kod 95-oktanskog bezina. U Hrvatskoj će putnici za oko 50 litara platiti osam evra manje nego u Sloveniji. Još više se može uštedeti u Srbiji ili Makedoniji gde je ta litraža za 10 evra jeftinija. Najveća ušteda je u Bosni i Hercegovini - za 50 litara ušteda je čak 15 evra.

Pušači koji iz Slovenije putuju na jug, uštedeće i na cigaretama. Za boks, odnosno 10 kutija mogu uštedeti do 20 evra, koliko je razlika između cigareta u Sloveniji i Makedoniji. Najmanja je ušteda u Hrvatskoj, gde je potrebno oko pet evra manje za deset kutija.

Razlike među cenama i proizvodima usluga u regiji zavise od toga koliko će kupci povoljno zameniti evre za lokalnu valutu, ili po kom kursu će ih obračunati prodavač ili lokalna banka. U konverziji valuta, u istraživanju "Finance" uzet je u obzir kurs NLB banke na dan 15. jula.

Budući da se cena benzina i dizela u većini država razlikuje, uzete su ozbir najveće pumpe u državama, i najskuplje cene bezina ili dizela, NIS-a u Beogradu, a u BiH - Energopetrola.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Video: Pijani vozači

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KOS

    16. jul 2013 | 16:36

    Sto nekazete kolike su plate u Sloveniji.Koliko kosta,hrana,struja komunalije.Cisto ispiranje mozga. Najskuplji smo medju zemljama u svetu,a EU smo davno presisali. Recite kolike su plate tamo gde pricate da je najskuplje,pa onda da pricamo o cenama. Ocemo svetske cene usluga i proizvoda a plate su nam manje od Afričkog nivoa.Cast izuzecima ,ima kod dnas likova sto god poskupi njima jeftino.Najcece su takvi zaradili sve "kao"posteno.A da ih pitaš za poreklo imovine i porez svi bi zavrsili u zatvoru.Slika neboje se oni zatvora i neplacenih dugova i prinudnih naplata,vec se boji sirotinja koja svaki dinar posteno zaradi.E 'to je odraz nase ekonomske svarnosti.

  • vlad

    17. jul 2013 | 00:33

    I u Bugarskoj je skuplji euro dizel od benzina. Na Shell pumpi je cena oko 140 dinara litar. U Grčkoj je ed približno ista cena kao kod nas (1,35 eura). Za Bih i Makedoniju neću ni da govorim koliko je jeftinije nego kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA