Smederevo dobija bioskop na otvorenom

 
  • 1

Projekcije na otvorenom održavaće se do septembra u pešačkoj zoni, u centru grada, i na dunavskom keju, uvek u istom terminu, od 21 sat

U Smederevu će do 1. septembra raditi ulični bioskop pod nazivom "Patosinema", zahvaljujući projektu alternativnog pozorišta PATOS i finansijske podrške Fondacije Ana i Vlade Divac.

Projekcije na otvorenom održavaju se u pešačkoj zoni u centru grada i na dunavskom keju, uvek u istom terminu, od 21 sat. Pre svake projekcije "pod zvezdama", nastupaju mladi lokalni akustični bendovi, koji muzikom animiraju publiku i prolaznike. Smederevska publika videće ukupno 36 domaćih i stranih filmova svih žanrova, od igranih, preko dokumentarnih, do animiranih.

U završnici projekta, od 29. avgusta do 1. septembra, biće prikazani filmovi dokumentarno-edukativnog karaktera, uz adekvatne tribine, koje će imati za cilj da otvore dijalog sa publikom. Projekat uličnog bioskopa jedan je od sedam odobrenih projekata, od 50 pristiglih, na konkursu "Znam šta hoću" Fondacije Ana i Vlade Divac.

Uz filmske projekcije, PATOS tokom leta organizuje i "Živu biblioteku", u kojoj se neće pozajmljivati knjige već ljudi, koji će pričati o svojim iskustvima, kao žrtve diskriminacije i predrasuda. Ovaj projekat održava se uz podršku Saveta Evrope, Kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija.

Glavni cilj projekta je da se građanima približe različite socijalne grupe kroz direktan dijalog, kako bi se otklonile predrasude o različitim i marginalizovanim društvenim grupama. Oba letnja projekta građanima je omogućio Pokretni alternativni teatar omladine Smedereva – PATOS, osnovan 1986. godine od strane zaljubljenika u scenske umetnosti, kojima se permanetno bavi već 27 godina.

(D. K.)

Video: Najavljeni 61. Beogradski međunarodni susreti pisaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Леми

    13. jul 2013 | 16:38

    Док прокупље родно моје нема никакав биоском! Самозакопаћу се

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA