Ovo je sudija koja je pijanog političara koji je zgazio dete osudila na godinu i po zatvora! (FOTO)

- Braniću moju presudu pred Apelacionim sudom - kaže sudija Svetlana Tomić Jokić. Ministar pravde Nikola Selaković tvrdi da ne želi da se meša u odluke pravosudnih organa

  • 54

Svetlana Tomić Jokić, sudija Višeg suda u Novom Sadu i predsedavajuća sudskog veća koje je osudilo Radosava Vujačića (62) na godinu i po dana zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo petnaestogodišnji Milan Lutovac iz Futoga, kaže za Telegraf da su prilikom donošenja ove odluke uzete u obzir sve olakšavajuće okolnosti, kao i to da će svoju presudu braniti pred Apelacionim sudom.

Vujačić, bivši zamenik generalnog direktora "Srbijagasa", osuđen je na zatvorsku kaznu zbog saobraćajne nesreće na Kamenjaru krajem avgusta 2010. On je vozeći automobil "audi a4″ neprilagođenom brzinom i sa 1,9 promila alkohola u krvi udario dečaka na biciklu, a od siline udarca on je na licu mesta poginuo.

Saobraćajni veštaci utvrdili su tada da se Vujačić u trenutku udesa kretao brzinom od 83 kilometra na čas, iako je na tom delu puta dozvoljena maksimalna brzina od 50 kilometara na čas.

Svetlana Tomić Jokić kaže da je u ovom slučaju pored zatvorske kazne izrečena i dvogodišnja zabrana upravljanja motornim vozilom?!

- Predmet i moja presuda dalje idu pred Apelacioni sud, kao višu instancu, na kojoj će se čitav postupak i moja odluka detaljno proveravati. Ja sam kao sudija u ovom postupku dužna da branim svoju odluku, a oni će o svemu doneti konačan sud - kaže sutkinja.

Prema njenim rečima, iako je za ovo krivično delo zaprećeno kaznom od dve do 12 godina zatvora, Vujačiću je kazna umanjena zbog niza olakšavajućih okolnosti.

- Uzeli smo u obzir da nije ranije osuđivan, da ima 62 godine, da je izrazio kajanje zbog učinjenog dela. Kao najbitniju olakšavajuću okolnost uzeli smo to da biciklista nije bio osvetljen na tom delu puta gde ne postoji ulična rasveta - kaže naša sagovornica.

Ona dalje objašnjava da je u ovom postupku bilo reči o krivičnom delu teške povrede opšte bezbednosti javnog saobraćaja, a ne o delu svirepog ubistva.

- Ovaj postupak nikako ne može da se poredi sa slučajevima kao što su presude Musiću i popu Peranoviću, koji su za svirepo ubistvo kažnjeni sa po 35 godina zatvora. Ovo je skroz drugo delo, radi se o ubistvu iz nehata. Ne očekujem da to obični ljudi shvate, ali znam da me stručna javnost razume - tvrid Tomić Jokić.

Milan Antonijević iz JUKOM-a kaže za Telegraf da poruke koje se šalju ovakvim presudama nisu nikako dobre za Srbiju i njene građane.

- Sada imate alternativne načine izvršenja sankcija, ne morate biti u zatvoru. Kaznena politika određuje to kako će se građani ponašati prema određenim krivičnim delima, a ovo je izuzetno blaga kaznena politika koja neće doprineti bilo kome da ne učini ovo što je učinio i ovaj čovek - ističe Antonijević.

Sutkinja Tomić Jokić poznata je odranije svim Novosađanima zato što često poseže za preblagim "kaznama" u slučajevima za nasilničko ponašanje, kriminal, vožnju u pijanom stanju, prekoračenje brzine kao i namerna, proračunata ubistva.

Tako je kao sudija izrekla kaznu Goranu Vejnoviću od četiri godine zatvora, jer je 20. jula 2010. na Bulevaru oslobođenja motociklom naleteo na dečaka koji je prelazio kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu.

Obrazlažući presudu, tada je rekla da je Vejnović tog dana vozio motor u stanju srednje alkoholisanosti, sa nešto više od promila alkohola u organizmu.

Završetak suđenja obeležio je i manji incident, jer je porodica poginulog Davida Dobrijevića burno reagovala na, kako su je nazvali, sramnu presudu.

U Ministarstvu pravde kažu za Telegraf da nadležni ministar ne može i ne želi da komentariše presude sudija, jer je sudstvo u Srbiji nezavisno.

- Ministarstvo pravde i ministar Nikola Selaković ne treba da komentarišu presude sudija. Svaki komentar bio bi mešanje u rad nezavisnog srpskog sudstva - kažu u ovom Ministarstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    11. jul 2013 | 20:16

    al je zauzvrat dobila stan u bulevaru!

  • goran

    11. jul 2013 | 20:24

    godinama cekan da cujem sta bi sa ovim gospodinom. pa ova presuda vredja intelekt, mogu samo da zamislim kako je ocu poginulog decaka. ej vozio je mortus pijan i samo godinu ipo dana i ovo ce da prodje. jadna smo mi zemlja i svaki dan je sve gore.

  • Kefalo

    11. jul 2013 | 20:20

    Izvini, a gde su ovde olakšavajuće okolnosti? Prekoracenje brzine, ogromna količina alkohola i ubistvo deteta... Gospođo, časticu vas i ja sa 500 eur, samo odgovorno obavljajte posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA