Izgradnjom Južnog toka Srbija postaje lider regiona u sektoru gasa (FOTO)

 
  • 1

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju treba da počne krajem ove godine i da se završi do kraja 2015. Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će u narednih osam godina Srbija uložiti 10 milijardi evra u razvoj energetskog sektora

Vlada Srbije u proteklih 10 meseci najviše je uradila na realizaciji projekta "Južni tok" koji će učiniti da Srbija postane lider u sektoru gasa u regionu, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Podsetivši da je kao ministar energetike često trpela kritike da ne lobira za ruske interese, Mihajlović je istakla da ova vlada lobira pre svega za srpske interese, a da će gasovod "Južni tok" Srbiju učiniti ekonomski prosperitetnijom i konkurentnijom.

- Bez energetske infrastrukture nema ekonomskog oporavka, razvoja, dolaska investitora, unapređenja konkurentnosti - naglasila je Mihajlović na konferenciji o Južnom toku.

Govoreći o planovima u energetskoj politici ona je rekla da je pored realizacije projekta "Južni tok", plan da se aktiviraju i domaće kompanije koje će raditi na izgradnji tog projekta, da se pokrene industrija koja koristi gas, što podrazumeva investicije od 300 miliona evra i otvaranje 6.000 novih radnih mesta.

U planu je, kako je Mihajlović istakla, izgradnja gasnih elektrana i nastavak gasifikacije Srbije. Ona je izrazila nadu i u realizaciju kraka Južnog toka ka Republici Srpskoj i Makedoniji, što će pomoći da Srbija bude vodilja u regionu u gasnom sektoru.

Ona je podsetila na energetski sporazum između Srbije i Rusije, kao i na potpisivanje dugoročnog gasnog sporazuma prošle godine, što sve treba da obezbedi energetsku stabilnost i sigurnost.

Mihajlović je izjavila da je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo energetike naložilo pojeftinjenja gasa, i poručila da pitanje direktora Srbijagasa nije političko. Ona je objasnila da u strukturi koju je dalo preduzeće "Srbijagas", u želji da poveća cenu električne energije, nije uračunat postojeći domaći gas.

DAČIĆ: Uložićemo 10 milijardi evra u energetiku

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u narednih osam godina Srbija uložiti 10 milijardi evra u razvoj energetskog sektora, čime će biti ostvarena nova investiciona celina.

Dačić je, na konferenciji "Južni tok - evolucija gasovoda", rekao da će u naredne tri godine u naftni sektor biti investirane tri milijarde evra, dve milijarde u obnovljive izvore, a u gasni, takođe, oko dve milijarde evra.

Prema njegovim rečima, izuzetno su značajni odnosi sa ruskim "Gaspromom" i izgradnja "Južnog toka" u dužini od 440 kilometara. Dačić je naglasio da je to najvažniji projekat u gasnoj privredi, zajedno sa izgradnjom skladišta u Banatskom dvoru i Itebeju, čime će Srbija postati značajan faktor u regionu kada je reč o energetskoj stabilnosti.

- "Južni tok" će dati značajan doprinos zapošljavanju domaćih preduzeća i građana, a ovaj projekat je oslonac zajedničke evrobudućnosti svih država kroz koje prolazi - rekao je Dačić i naglasio da je vlada Srbije svesna svojih obaveza, a da je on uveren da će ih na vreme ispuniti.

Dačić je precizirao da će u 2016. godini proizvodnja gasa biti 11,8 milijardi kubnih metara godišnje, 2020-2021. će biti 36 milijardi kubnih metara, a 2025. godine 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Prema rečima premijera, gasni prsten povezivaće i Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Makedoniju, a u planu je i povezivanje sa Republikom Srpskom i BiH.

ČEPURIN: Rusija pridaje veliki značaj projektu "Južni tok"

Ruska federacija pridaje veliki značaj realizaciji panevropskog projekta "Južni tok" koji će omogućiti povezivanje istočnih i zapadnih delova Evrope, izjavio je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Rusija pridaje veliki značaj "Južnom toku" s obzirom na pozitivna evropska usmerenja ka evropskom ujedinjenju, rekao je Čepurin, na konferenciji u Beogradu, posvećenoj "Južnom toku".

On je istakao da će to biti novi korak u procvatu Evrope, koja više neće biti ograničena nikavim "berlinskim zidovima". Zbog toga, dodao je, predsednik Rusije Vladimir Putin, nije bez razloga prisustvovao početku radova na tom velikom infrastrukturnom projektu.

On napomenuo da je "Južni tok", ruski projekat, u kome su osim ruskih, prisutni i akcionari iz Nemačke, Francuske i Italije, a u projektu učestvuje 10 zemalja.

"Južni tok"će do 2020. godine obezbediti oko 10 odsto evropskih potreba za gasom, odnosno njime će doticati 63 milijarde kubika, od potrebnih 630 milijardi.

Gasovod "Južni tok" prenosiće ruski gas ispod Crnog mora, gasovodom dužine 900 kilometara, preko Bugarske, Srbije do drugih evropskih zemalja.

Investicije je procenjena na 15 milijardi evra, kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju treba da počne krajem ove godine i da se završi do kraja 2015.

Prema dosadašnjim planovima, deonica "Južnog toka" kroz Srbiju duga je 422,4 kilometra i planirano je da taj gasovod uđe u Srbiju iz Bugarske, u blizini Zaječara i da se proteže na sever do granice sa Mađarskom, sa izlazom blizu Bačkog Brega.

Sa teritorije Srbije su planirani i odvojci "Južnog toka" za Hrvatsku i Republiku Srpsku, dugi oko 160 kilometra, a razmatra se i izgradnja južnog kraka "Južnog toka" sa kracima prema Makedoniji i Crnoj Gori.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    11. jul 2013 | 17:36

    Ovo sa "Južnim tokom" je Ok, međutim pitanje je koliko će prirodnog gasa ostajati u Srbiji u narednih 50 do 100 godina. Da bi se rezervisala potrebna količina gasa treba odrediti lokacije i snage gasnih elektrana koje će biti izgrađene u Srbiji. Ako se odmah ne budu dobro (geostrateški) isplanirale gasne elektrane kasnije nema popravnog. Bilansno će biti određene količine gasa za sve države kroz koje prolazi gasovod "Južni tok" i sve potrebe moraju da se uklope u 63 miljardi kubnih metara godišnje. Hteo bih još da pomenem da je za gasnu kogenerativnu elektranu (tip CHP) u Nišu urađena Fizibiliti studija (Studiju je izradila američka firma "WorleyParsons"). Ova gasna elektrana treba da bude snage 600 MW (450 MWe+150 MWt) i samo za nju bi bilo potrebno 78.500 m3/h. Cena ove elektrane bi bila oko 275 miliona evra a investitor bi mogao da bude "Gazprom" ili država Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA