MMF traži od Vlade Srbije veći PDV i duži radni vek radnika?

 
  • 1

Međunarodni monetarni fond predložiće novoj Vladi Srbije povećanje poreza i reformu penzijskog sistema

Međunarodni monetarni fond predložiće novoj Vladi Srbije da razmotri povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) i da sprovede reformu penzijskog sistema.

List "Blic" navodi da je imao uvid u preporuke misije MMF-a po povratku iz Beograda u Vašington, koje, između ostalog, sadrže povećanje PDV-a, smanjenje mase plata koje se isplaćuju iz budžeta, povećanje broja poreskih obveznika, kao i smanjenje subvencija.

MMF će doći u Srbiju tek onda kada bude formirana nova Vlada, ali za nastavak aranžmana zahteva postizanje dogovora o tri tačke - rebalansu budžeta za 2012. godinu, usvajanju srednjoročnog programa koji bi smanjio zaduženost zemlje, kao i o ubrzanju strukturnih reformi, navodi list.

Kako se navodi, MMF predlaže da nova Vlada razmotri mogućnost sprovođenja poreske reforme koja bi podrazumevala smanjenje poreza na dohodak i dobit, dok bi porez na imovinu i PDV trebalo povećati.

Misija objašnjava da bi s ovakvim penzijskim sistemom Srbija imala dve opcije: ili da smanji penzije ili da podigne starosnu granicu i poveća broj radnika. U MMF-u smatraju da je druga opcija poželjnija, jer bi u suprotnom naša zemlja morala da spusti penzije na društveno neprihvatljiv nivo.

(Izvor: "Blic")

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanka Marinković

    24. maj 2012 | 18:09

    Ako dodje do povećanja starosne granice, šta će se desiti sa mojim slučajem jer ja se sada nalazim na birou 2 godine i u novembru 2013 rebala bih po ovom zakonu da idem u penziju. Ukoliko se pomeri starosna granica šta će biti sa mojim statusom, osim da se ubijem U novembru 2013 imala bih 35 god. 4meseca kao i 53 god. i 4 meseca. Ako može neko da mi odgovori, jer sam se primakla po ovom zakonu a nova reforma ko zna koliko će me odbaciti. Jovanka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA