JOSIPOVIĆ: Ceo region da postane deo ujedinjene Evrope

 
  • 2

- Mi se ipak najbolje poznajemo, razumemo specifične probleme društava koja su prošla kroz traume rata i tranzicije. Sigurno ćemo partnerima iz EU uvek jasno reći da ova regija treba da postane deo ujedinjene Evrope - poručuje predsednik Hrvatske pred posetu BiH

Hrvatska će se zalagati da ceo region zapadnog Balkana postane deo ujedinjene Evrope jer je to naša budućnost, izjavio je hrvatski predsednik Ivo Josipović uoči posete Bosni i Hercegovini.

Josipović u ponedeljak stiže u dvodnevnu posetu BiH, prvu nakon što je Hrvatska i zvanično 1. jula postala 28. članica Evropske unije. On je rekao da je namerno BiH odabrao kao svoju prvu spoljnu destinaciju jer je to, kako kaže, potpuno prirodno.

- Hrvatska i Bosna i Hercegovina su dve izuzetno povezane zemlje, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine su u vitalnom interesu Hrvatske. Dovoljno je pogledati geografsku kartu, i sve vam je jasno. Više od dve trećine granice Bosne i Hercegovine su s Hrvatskom. To je sada postala evropska granica i želim razgovarati o novoj šansi koja se pružila u našim odnosima - rekao je Josipović za banjalučke "Nezavisne novine".

Upitan da li će Hrvatska sada, na neki način, postati lider regiona, Josipović kaže da ne voli  spekulacije o liderstvu u regionu, jer Hrvatska nema ambiciju da izgrava tutora.

- Hrvatska ima ambiciju da pomogne pre svega zbog sostvenog interesa - kaže Josipović i dodaje da nema zemlja na svetu koja želi da joj je u susedstvu neki ozbiljan problem ili kriza.

U tom smislu će, naveo je on, Hrvatska, kao članica Unije, sigurno zagovarati interese cele regije.

- Mi se ipak najbolje poznajemo, razumemo specifične probleme društava koja su prošla kroz traume rata i tranzicije. Sigurno ćemo partnerima iz EU uvek jasno reći da ova regija treba da postane deo ujedinjene Evrope - rekao je Josipović.

Prema njegovim rečima, standardi su jasni, oni su bitni jer stvaraju dodatno poverenje i odgovornost svake zemlje zasebno.

- Ali možemo pomoći da se stvori atmosfera optimizma, novog samopouzdanja u delu Evrope koji je suviše propao koji zaslužuje stabilnost i napredak - naveo je hrvatski predsednik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako nekako

    8. jul 2013 | 14:48

    Hrvati u BiH su jedini element koji može povući europeizaciju te zemlje. Nakon pošasti koju su u BiH ostavile dvije Jugoslavije i zatim islamizacija od rata naovamo, vrijeme je da se nastavi gdje se stalo 1918. - povratak BiH u Europu kojoj je pripadala prije otomanske invazije. Drina je oduvijek bila granica istoka i zapada.

  • Krkan

    8. jul 2013 | 10:45

    Smešno mi je slušat sve te balkanske političar šta seru bez veze o potrebi ovog ili onog ujedinjenja i plasiraju pusta obećanja . Od toga svega neće biti ništa . Nemci su rekli da prije 2025 nema proširenja EU i njihova je odlučujuća i zadnja . Svi ostali ne odlučuju o bilo čemu u vezi toga !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA