Moguća zarada od malina 500 miliona dolara!

Ukoliko bi osavremenila proizvodnju, Srbija bi od izvoza malina mogla da zaradi i do četiri puta više nego sada, navode u Privrednoj komori Srbije

  • 7

Srbija bi od izvoza malina mogla da zaradi od 400 do 500 miliona dolara, ukoliko bi osavremenila proizvodnju tog voća, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković.

- To je gotovo četiri puta više nego sada - rekao je Stanković i podsetio da Srbija od izvoza malina godišnje zarađuje od 120 miliona dolara do maksimalno 140 miliona dolara.

On je ukazao da je Srbija trenutno treći proizvođač maline na svetu, iza Poljske i Rusije, navodeći da se u našoj zemlji poslednjih pet godina maline proizvode u proseku na 15.000 hektara.

Prosek proizvodnje malina u Srbiji je 81.000 tona godišnje, a prosečan prinos je četiri tone po hektaru. U domaćoj proizvodnji dominantne su dve sorte malina - "vilamet" (87 odsto) i "miker", koja je nešto produktivnija sorta.

- Posedi su relativno mali i usitnjeni, bez sistema za navodnjavanje i prihranjivanje, a produktivnost je dosta slaba, malina se nehigijenski bere i pakuje, tako da je mala proizvodnja prve klase, i tu gubimo u trgovini - objasnio je Stanković.

On ističe da je kvalitet srpske maline nesporan, ali bi Srbija morala da osavremeni tu proizvodnju, pre svega uvođenjem visokoproduktivnije sorte na plantažnim zasadima, pod sistemima za navodnjavanje i protivgradnim mrežama.

Stanković ističe da se mora uvesti red u otkupu maline, i povećati plasman izvoza gotovih proizvoda kao što su sokovi, marmelade, džemovi... i navodi da Srbija skoro 97 odsto maline izvozi u smrznutom stanju, dok je udeo sveže maline u izvozu mali.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LastHope

    7. jul 2013 | 13:17

    Sta bi bilo kad bi bilo,ovde se prica o zaradi na malinama a u praksi drzava ubija malinare-tako da ova prica je pala u vodu i pre nego sto je ispricana!

  • Djuka

    7. jul 2013 | 16:27

    Svake godine se ponavlja priča. Moja familija živi od malina. Svake godine obećaju pa ne ispune ništa. Aman dokle više!! Dođe mi da svih ovi moju 12 tona prospem pred vladu srbije. Bolje da predsednik jednom obiđe sela nego sta visi u Wimbldonu i maleriše Novaka!!!

  • Drago

    7. jul 2013 | 15:38

    Lepo su napisali, srbija bi mogla da zaradi vise a ne proizvodjaci malina ko njih pita tajkuni odlucuju cenu i to jt to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA