FRANCUSKA: Uskoro kanabis kao lek!

Francuska je odobrila korišćenje lekova na bazi kanabisa što je do sada bilo zakonom zabranjeno

  • 5

Francuska je odobrila korišćenje lekova na bazi kanabisa što je do sada bilo zakonom zabranjeno. Na taj način ulivaju nadu mnogim pacijentima koji već koriste ovu travu za ublažavanje simptoma svojih bolesti.

Žan-Žak je već 30 godina HIV pozitivan, gubi na težini i ima jake bolove zbog nuspojava lekova koje uzima, dok mu lekari čak prepisuju dodatne lekove, ali on radije pribegava "travi" - jedini problem dosad je bilo to što je taj metod protivzakonit, prenosi AFP.

- Moj doktor i ja smatramo da je za mene manje štetno da pušim travu nego da pijem sve te lekove. Tačno je da me lekovi održavaju u životu, ali kao neku biljku, a ja to ne želim. Kanabis me ne sprečava da pišem knjigu niti da prihvatim posao kada mi ponude - kaže on.

Fabijen Lopez, predsednica udruženja "Aktivni principi", kaže da je viđala ljude koji čak više nisu mogli da funkcionišu kako treba, ali kada bi konzumirali malo kanabisa, stanje im se normalizovalo - nisu im se tresle ruke, nisu imali grčeve, mogli su da govore, pošto su im se mišići opuštali i pritisak padao.

Neki lekari kažu da bi već sutra počeli da prepisuju kanabis kada bi to bilo dozvoljeno.

Neki pacijenti čak odlaze u inostranstvo da bi se snabdeli lekovima na bazi kanabisa, a u Francuskoj su vlasti u proteklih 10 godina davale zeleno svetlo za upotrebu istih samo za par slučajeva.

Lečenje kanabisom je, dakle, i dalje kontroverzno pitanje i Francuska ga neće tako brzo u potpunosti primeniti, a prvi proizvod na bazi ove trave koji će se naći u prodaji verovatno će biti sprej za obolele od multipleks skleroze, koji je već dostupan u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seksoman

    6. jul 2013 | 17:02

    Ae ne seri streptomicin, zbog likova kao ti zato i jesmo ovde gde jesmo..hvala bogu da ja vise nisam

  • Sasha

    6. jul 2013 | 17:04

    Kanabis ima mnoga lekovita svojstva, ali je unošenje u organizam pušenjem ubedljivo najgora varijanta. Sprej, ulje (RSO) moraju biti legalizovani makar se davali samo u bolnici.

  • стрептомицин

    6. jul 2013 | 15:37

    Ма како да не. Не ширите дезинформације и не давајте лажне наде наркоманима. Законом је забрањена конзумација( мада се толерише) а и промет. Ово је само експериментална фаза која ће тешко бити опште прихваћена.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA