EGIPAT: Desetoro mrtvih, ranjeno 210 osoba!

 
  • 0

Egipatski privremeni šef države Adli Mansur dekretom je raspustio parlament. U daljim sukobima vojske i Morsijevih pristalica deset osoba je izgubilo život, a 210 je povređeno, među kojima je i reporter BBC-a

Egipatski privremeni šef države Adli Mansur, naimenovan pošto je vojska svrgla predsednika Mohameda Morsija, dekretom je raspustio parlament, javila je egipatska državna televizija.

U egipatskoj skupštini je ostao aktivan samo gornji dom, Savet Šura, nakon što su donji, malo pre izbora Morsija pre godinu dana, raspustile tadašnje vlasti, predvođene vojskom, izveštava Rojters.

Mansur je takođe danas naimenovao Mohameda Ahmeda Farida za šefa obaveštajne službe. Dosadašnji šef ove službe Mohamed Rafat Šehata je naimenovan za Mansurovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Danas su se egipatske vojne snage i pristalice svrgnutog predsednika Morsija sukobile u tri grada - El-Arišu, na severu Sinaja, i Suecu i Ismailiji na Sueckom kanalu, saopštavaju svedoci tih sukoba i bezbednosni izvori.

Demonstranti su u sva tri grada pokušali da uđu u vladine zgrade. Neki od njih su bacali kamenice na vojsku, koja je odgovorila pucnjima u vazduh i bacanjem suzavca.

U novoj pucnjavi u Kairu tokom demonstracija u znak podrške svrgnutom Morsiju, najmanje deset osoba je stradalo, a jedan reporter BBC je lakše ranjen.

Do pucnjave je došlo kada su Morsijeve pristalice počele da se približavaju zgradi u kojoj se od utorka uveče nalazi Morsi, kada ga je vojska svrgnula sa vlasti.

BBC je potvrdio da je reporter Žeremi Bauen ranjen, dodavši da je dobro. Bauen je na svom Tviter nalogu napisao - "Hvala vam na porukama ohrabrenja. Pogođen sam sačmom. Dobro sam i napuštam mesto događaja".

Strani mediji su ranije javili da ima i ranjenih u razmeni vatre između egipatske vojske i demonstranata koje predvodi Muslimansko bratstvo. Oni podržavaju Morsija i pozivaju građane na masovne proteste.

Prethodno su Morsijeve pristalice pokušale da prodru u policijsku stanicu koja se nalazi u blizini univerziteta u Kairu, javio je Raša tudej. Podsetimo, na tom mestu su već stradale pristalice svrgnutog predsednika Morsija, u sukobu sa njegovim protivnicima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA