Najneljubazniji u regionu su Crnogorci!

 
  • 44

U ispunjavanju standarda kvaliteta usluga na prodajnim mestima Slovenija je zauzela prvo, a Hrvatska drugo i nazadovala je za jedno mesto u odnosu na istraživanje sprovedeno godinu ranije

Ljubaznost i gostoprimstvo Crnogoraca, na koje se tradicionalno pozivaju svi turistički radnici, nije došla do izražaja prilikom istraživanja koje je sprovela hrvatska kompanija "Heraklea" u kojoj je Crna Gora na začelju u nekoliko kategorija.

U ispunjavanju standarda kvaliteta usluga na prodajnim mestima Slovenija je zauzela prvo, a Hrvatska drugo i nazadovala je za jedno mesto u odnosu na istraživanje sprovedeno godinu ranije.

Hrvatski mediji prenose da je Slovenija prva sa 76,7 odsto ispunjenih standarda, Hrvatska druga sa 75,8 odsto, a slede Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U tih šest zemalja, tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posetili 800 objekata – auto-salona, turističko-ugostiteljskih objekata, banaka, maloprodaja, prodajnih mesta telekomunikacijskih preduzeća, benzinskih stanica, supermarketa i uslužnih objekata.

- Vodili su računa o pet osnovnih elemenata dobre usluge kao što su pozdrav, utvrđivanje potreba i želja kupaca, predstavljanje proizvoda, ponuda dodatnog proizvoda i zahvalnosti za posetu. Goste najviše pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci - navodi se u izveštaju.

U Srbiji su najbolji u prepoznavanju potreba kupaca, dok su u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji najlošiji.

U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju, što se, kako je saopšteno, ne bi moglo reći za Bosnu i Hercegovinu, koja je u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat.

- U izražavanju zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci. Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji - preneli su hrvatski mediji.

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u auto-salonima dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo gde je poštovano nešto više od 80 odsto standarda kvaliteta usluge, što ne smatraju dobrim rezultatom.

"Heraklea", kojom upravlja Agencija za istraživanje tržišta i marketing za takozvani “mystery shopping”, odnosno tajno kupovanje, istraživanje je sprovela u saradnji sa lokalnim agencijama.

(Telegraf.rs / Izvor: vijesti.me)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    5. jul 2013 | 11:24

    GRCKA je zakon kakva Crna Gora,kakva Hravatska...

  • Bosanac

    5. jul 2013 | 11:39

    Nije mi ova anketa baš vjerodostojna. Godinama ljetujem u Hrvatskoj, što zbog blizine što zbog ljepota Dalmacije, ali je narod toliko neljubazan, i konobari, i prodavači, a bakice što izdaju apartmane da ne spominjem. U BiH su svakako ljubazniji i gostoprimljiviji nego u Hrvatskoj. Jednom sam ljetovao u Crnoj Gori, i tamo su mnogo ljubazniji nego u Hrvatskoj. I ta neljubaznost nije usmjerena samo prema Bosancima i ostalim našim narodima. Radio sam u jednom hotelu gdje su dolazili turisti iz cijeloga svijeta, i dosta ih se žalilo na drskost i neljubaznost ljudi u Hrvatskoj...

  • Novi svetski poredak

    5. jul 2013 | 11:50

    Pa ako ne valja osoblje iz Republike Srpske i Srbije,zasto ih zaposljavate,sto vi ne prionete na posao,cuveni radnici,niste u stanju dva meseca godisnje da zapnete,a ovamo nezaposlenost i jad,najbolji ste u lezanju i filozofiji...koreni su mi iz CG tako da sam sasvim objektivan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA