Austrijski sveštenik osuđen na 12 godina zatvora zbog pedofilije

 
  • 3

Pored seksualnog zlostavljanja on je optužen i za telesno zlostavljanje đaka, na primer, udarcima bičem, nogama, sa obe ruke, kako je rečeno, takozvani „stereo-šamar", kidanjem kose sa glave, ali i pretnje, između ostalih, da će „upotrebiti svoju sačmaru"

Bivši upravnik samostana Kremsminster u Austriji danas je osuđen na 12 godina zatvora zbog pedofilije.

Bivši sveštenik, koji danas ima 79 godina, osuđen je zbog seksualnog zlostavljanja ukupno 24 đaka u vremenu između septembra 1973.do juna 1993.

Pored seksualnog zlostavljanja on je optužen i za telesno zlostavljanje đaka, na primer udarcima bičem, nogama, sa obe ruke, kako je rečeno, takozvani „stereo-šamar", kidanjem kose sa glave, ali i pretnje, između ostalih, da će „upotrebiti svoju sačmaru".

Do seksualnih ispada bivšeg sveštenika nije došlo samo u samostanu, već i tokom raznih putovanja u inostranstvo.

- Optuženi je očigledno imao dar koga treba da odabere - rekao je državni tužilac, ukazujući da je puno žrtava imalo socijalne i školske probleme, a bivši sveštenik se prikazivao kao zaštitnik.

Suđenje, koje je počelo u ponedeljak u gradu Štajer, većim delom odvijalo se bez prisustva javnosti.

Optuženi, čiji advokati tvrde da se nije pokajao, na početku suđenja priznao je nedela i izvinio se žrtvama, prenose agencije.

Inače njegov advokat je od suda, u završnom govoru, zatražio oslobađajuću presudu uz argument da su krivična dela zastarela.

Međutim, sud nije uslišio taj zahtev i smatrao je otežavajućom okolnosti kako dužinu perioda tokom kojeg je sveštenik zlostavljao decu, tako i broj žrtava i nedela.

Kao olakšavajuću okolnost porota je uzela priznanje optuženog, koji je čak jednoj žrtvi već isplatio obeštećenje.

Advokat osuđenog najavio je ulaganje žalbe na presudu, koja zbog toga još nije pravosnažna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast from the east

    3. jul 2013 | 22:22

    Pocinjem polako dq verujem da svi ti popovi, i ostali su neki bolesnici u mantijama. Brate mili. Malo malo pa neki slucaj seksualnog tipa. Ja ne znam koju oni svetu knjigu proucavaju. Cini mi se tantru.

  • kobra

    4. jul 2013 | 07:37

    Haha primite islam

  • Burduš

    4. jul 2013 | 01:19

    Prijatelju... Neka prica ko sta hoce ali Kur'an procitaj i sve ce ti biti jasno... Bit ce vam sve jasno svakako jednog dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA