Srđan Dragojević predsednik žirija Filmskog festivala Palić (VIDEO)

 
  • 1

Pored Dragojevića, u žiriju će biti još i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova, i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca

Predsednik petočlanog žirija jubilarnog 20. Festivala evropskog filma na Paliću, koji će biti održan od 13. do 19. jula biće režiser Srđan Dragojević.

Tim povodom poznati režiser izjavio je da uvek oseća "nelagodu" kada se nađe u nekom žiriju, pre svega zato što ne veruje u "takmičarski karakter umetnosti".

- Kako, do đavola, izvagati toliko različitih glasova, vizija, pogleda na svet? Dobro, shvatam da je takmičarski duh, na žalost, teško savladiva odlika naše vrste. Ali, kad sam već tu, kada učestvujem, a ne takmičim se, trudim se da i ostalim članovima žirija skrenem pažnju da, zapravo, pobednika i poraženih nema, i da svi zajedno prisustvujemo trijumfu sedme umetnosti - objasnio je Dragojević.

Kako najavljuju organizatori, pored njega u žiriju će biti još i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova, i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Žiri kritike u okviru programa "Paralele i sudari" činiće Karmen Grej iz Velike Britanije, Irena Bilić iz Francuske i Kristina Ðuković iz Srbije.

U 11 programskih celina biće prikazan 91 film, a festival će otvoriti film ''Kongres'' Arija Folmana koji, po rečima organizatora, predstavlja "čudan spoj animacije i igranog filma".

Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa ''Paralele i sudari'' biće ''Hoću i ja'', poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alekseja Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt.

Domaća premijera u okviru ovog programa biće "Odumiranje" Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji.

Posebnu pažnju privućiće film ukrajinske rediteljske Darije Oniščenko "Žal za istokom (Istalgija)" u kojem igraju i neki naši glumci, među kojima i Vuk Kostić.

Nagrada "Aleksandar Lifka", čiji ovogodišnji dobitnici su Nikita Mihalkov i Emir Kusturica, biće dodeljena na otvaranju Festivala, a među 150 zvanica 18. jula dolazi i režiser Džim Šeridan ("U ime oca", "Moje levo stopalo").

Najbolje evropske filmove u Glavnom takmičarskom programu i ove godine posetioci će gledati na Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji.

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", Omaž program posvećen dobitniku nagrade "Erste Underground Spirit", Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Pobednici Palića i Dečji program.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Najavljeni 61. Beogradski međunarodni susreti pisaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    4. jul 2013 | 08:51

    Jel to onaj sto popravlja iznutra? Pa kako jos uvek ovakva licnost ima prodju bilo gde. Ah da zaboravio sam, partija je majka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA