PRAZNE KLUPE: 76 škola u Republici Srpskoj bez dece

 
  • 0

Od tog broja, 40 odeljenja ima do pet, a 23 do tri učenika. Po dva učenika pohadjaju čak 143 odeljenja, kazala je Rogač, navodeći da je uglavnom reč o odeljenjima u ruralnim sredinama

U Republici Srpskoj ove školske godine u čak 76 područnih odeljenja nije upisano nijedno dete, a 69 odeljenja pohadja samo po jedan učenik.

Kako kaže Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvete i kulture RS, broj učenika u osnovnim školama se smanjuje iz godine u godinu, tako da u ovoj školskoj godini čak 139 područnih odeljenja ima do 10 učenika.

Od tog broja, 40 odeljenja ima do pet, a 23 do tri učenika. Po dva učenika pohadjaju čak 143 odeljenja, kazala je Rogač, navodeći da je uglavnom reč o odeljenjima u ruralnim sredinama, a gotovo u svakoj opštini ima ovakvih škola.

Od 2009. godine do danas s radom je prestalo 56 petorazrednih odeljenja. Ove škole nemaju pitku vodu, mokre čvorove, koriste spoljne toalete jer se ulaganja u njih ne isplate, istakla Rogač.

Upis učenika u škole se smanjio u pojedinim područjima i ponekad je potrebno doneti teške odluke o tome da li je adekvatno da neke škole ostanu otvorene, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH, koja je ove godine sprovela pilot studiju o optimizaciji školske mreže u regiji Banjaluka.

- U mnogim evropskim zemljama došlo je do racionalizacije školskih mreža, posebno na ruralnim lokacijama, gde je opao broj učenika. Ne postoji jedinstvena formula ni u BiH koja bi utvrdila da li neke škole treba da ostanu otvorene ili ne - kažu u ovoj organizaciji.

Kako prenose "Nezavisne novine", iz Misije OEBS-a poručuju da se geografske, demografske, socijalne i finansijske okolnosti moraju uzeti u obzir u svakom trenutku, posebno kada vlasti moraju doneti ponekad teške odluke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA