Iako škole prokišnjavaju, nastava počinje u ponedeljak

 
  • 0

Lokalne samouprave odlučile su da osnovne i srednje škole, nakon dvonedeljnog produženog raspusta, od 20. februara nastave sa časovima. Osim vode, veliki problem su zavejani putevi do nekih škola u planinskim selima

Nakon produženog raspusta, zbog vanredne situacije i štednje energenata, đaci u osnovnim i srednjim školama kreću na časove u ponedeljak, 20. februara. Prema saopštenjima iz lokalnih samouprava, veliki broj škola ima problema sa vodom koja kroz zidove i plafone ulazi u učionice. Ipak, nadležni smatraju da nastava treba da počne, makar je držali i u fiskulturnim salama i bibliotekama. Jedini đaci koji možda ne nastave sa školom u ponedeljak su oni koji pohađaju isturena odeljenja škola u pojedinim planinskim selima.

Časovi ispod mokrih krovova

U školama Pomoravskog okruga će do ponedeljka biti sanirani problemi u zgradama koje prokišnjavaju, izjavio je načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević. Problem školama napravio je sneg koji se topi, pa zbog zaleđenih oluka ulazi u učionice. Najteža situacija je u jagodinskoj Osnovnoj školi "17 oktobar" i u dve srednje škole: Ekonomsko-trgovinskoj školi "Slavka Đurđević" i u Jagodinskoj gimnaziji.

- Škole prokišnjavaju i u drugim opštinama - Ćupriji, Svilajncu, Paraćinu - ali će se nastava održavati u učionicama gde ne prokišnjava. Neke škole su već počele sanaciju krova - kazao je Starčević.

U školske klupe se od ponedeljka vraća i svih 27.ooo učenika osnovnih i srednjih škola, uključujući i područna odeljenja u Rasinskom okrugu. Načelnik školske uprave u ovom okrugu Milan Đokić kaže da su svi problemi sa prokišnjavanjem, kao i oni sa grejanjem i strujom sanirani.

- Situacija na terenu je sada mnogo bolja nego što je bila u protekle dve nedelje, tako da mogu da poručim roditeljima i učenicima da će nastava početi u ponedeljak, kako u matičnim školama, tako i u područnim odeljenjima, kazao je Ðokić.

Odlaganja nastave neće biti ni za vojvođanske đake. U svim osnovnim i srednjim školama u južnoj Bačkoj i Sremu nastava će početi u ponedeljak, osim možda u dve, u kojima će ili raspored biti promenjen ili početak rada odložen za jedan dan, kaže načelnik Školske uprave Novi Sad Petar Viđikant.

- Zbog veoma lošeg stanja gotovo čitavog sprata osnovne škole "Stevan Ðukić" u Bečeju, nastava bi tu mogla da bude pomerena za jedan dan, kako bi radovi bili završeni i prostorije postale bezbedne. Stara zgrada petrovaradinske osnovne škole zasad nije u funkciji, pa će učenici, najverovatnije, biti prebačeni u međusmenu u centralni objekat te škole, kako bi nastava mogla da počne prema planu, objasnio je Viđikant.

Pomoćnik gradonačelnika Smedereva zadužen za obrazovanje Dragan Stanić obavestio je danas Školsku upravu Požarevac da su putevi prohodni, a sve obrazovne ustanove u Smederevu spremne za nastavak školskog programa u ponedeljak.

- U ovom trenutku, osim manjih problema s prokišnjavanjem, sve škole na teritoriji grada su spremne za početak nastave u ponedeljak, izjavio je Stanić.

U osnovnoj školi "Dimitrije Davidović", u centru Smedereva, angažovani su profesionalci na čišćenju snega i leda sa krova, potvrdila je direktorka Snežana Ðurić.

"Sedmočlana ekipa profesionalnih limara, iskusna u ovom poslu, skida led i do 15 centimetara debljine sa krova novog dela zgrade. Rade krampovima", navela je Ðurićeva.

Produžen rasput za đake u isturenim odeljenjima

Međutim, u područnim odeljenjima u školama u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu nastave neće biti ni od ponedeljka. Načelnik Odeljenja prosvete za Nišavski okrug Živomir Jovanović, objasnio je zašto za đake devet odeljenja neće biti časova.

- Nastava će biti odložena zbog neprohodnih puteva ili zbog grejanja u tim školskim isturenim odeljenjima, rekao je Jovanović.

On je kazao da u četiri škole u Nišu prokišnjavaju krovovi, ali da to neće uticati na odlaganje nastave u njima.

Na području Kraljeva, Raške i Vrnjačke Banje u ponedeljak počinje nastava u svim osnovnim i srednjim školama. Ipak, zbog zavejanih puteva, početak nastave je pod znakom pitanja u isturenim odeljenjima u planinskim selima Bzovik na području Kraljeva i Plešin na području Raške, naveo je načelnik Školske uprave Žarko Milosavljević.

On je istakao da su štabovi za vanredne situacije u ova dva grada doneli odluku da se tokom vikenda intenzivira čišćenje puteva ka školama, pa je zato moguće da i u ove dve škole nastava počne u ponedeljak ili utorak.

(M.Stojanović)

 

 

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA