Od jula povraćaj PDV na bebi opremu

 
  • 9

Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene

Od 1. do 15. jula prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe, za račune izdate od 1. januara do kraja juna.

Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac će im leći na račune - krajem avgusta.

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno.

Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen. Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge - 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

- Zahtevi se podnose jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Uz zahtev, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu - objašnjava Dragan Agatunović, iz Sektora za kontrolu Poreske uprave.

Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

Tokom ove godine prijem zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost na kupljenu bebi-opremu će se primati samo tokom jula. Od sledeće godine, refundacija će moći da se zatraži i od 1. do 15. februara.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    26. jun 2013 | 00:46

    I posle kažu opada natalitet!Sve evropske zemlje se trude da maksimalno stimulišu radjanje a naša?Mladi su bez posla pa moraju ili da žive sa roditeljima i čekaju da se ožene tek kada se zaposle ili da idu trbuhom za kruhom...država ne daje NIKAKVE OLAKŠICE za bračne parove koji žele da porade na potomstvu jer beba danas košta toliko da se retko ko može usuditi da poradi na proširenju porodice.Dragi naši poslanici,ukoliko ne želite da se Srbi kao narod ugase,potrudite se da omogućite mladima da izdržavaju svoju decu i omoguće im uslove koje imaju i njihovi vršnjaci u inostranstvu!

  • Gandalf

    26. jun 2013 | 07:58

    Dakle, povraćaj PDV-a jeste moguć, ali je komplikovan do besmisla.

  • zix

    26. jun 2013 | 09:31

    to je uradjeno tako da mogu da se hvale a u stvari nista nisu uradili. ja ne znam ni jednog roditelja koji cuva racune za povracaj pdv-a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA