Žutica opet u Ćupriji!

 
  • 2

U selu Drenovac kod Ćuprije zabeležen slučaj žutice kod dvadesetdevetogodišnjeg mladića. Prošle jeseni bolest harala selom, a zaraza je odjavljena tek proletos

Mario Mihajlović (29) iz sela Drenovac kod Paraćina leči se na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji, a analize su pokazale da se radi o "hepatitu A". Mada je bilo sumnji da se razboleo i njegov mlađi brat, to nije potvrđeno, ali su infektolozi na oprezu budući da je Drenovcem i okolinom harala žutica prošle jeseni, a zaraza je odjavljena tek proletos.

Dr Snežana Božić, načelnica odeljenja, ističe da se pacijent javio 9. juna sa svim simptomima bolesti koju nazivaju "bolest prljavih ruku".

- Čim smo dijagnostikovali oboljenje, odmah smo obavestili Zavod za javno zdravlje, budući da je već bila epidemija u tom selu. Situaciju epidemiolozi i mi pomno pratimo na terenu, ali za sada drugih zaraženih nema, čak ni u porodici mladića. Bilo je sumnji da je oboleo mlađi brat, ali infekcija kod njega nije potvrđena - objašnjava dr Snežana Božić.

Ona je dodala da se pacijent sada oseća dobro i da to može biti sporadičan slučaj. Svi parametri njegove jetre polako se normalizuju, tako da će do kraja nedelje mladić biti pušten na kućno lečenje.

Inkubacija "hepatita A" traje do 45 dana, pa je dalje praćenje situacije u Drenovcu neophodno budući da se prvi pacijent javio pre 15 dana.

Svi oboleli prethodne jeseni lečeni su u Ćupriji na Infektivnom odeljenju, a "vrh" epidemije bio je u novembru. Zaraza se prudužila i na proleće, a obolelo je ukupno tridesetak pacijenata ne samo iz tog sela već i iz Sikirice, Golubovca, Paraćina, Ćuprije, a jedan je bio iz Beograda.

Ta epidemija bila je preneta iz sela Mozgovo kod Aleksinca, a prethodno na području Pomoravskog okruga epidemije žutice nije bilo punih 12 godina.

(Z.R.P.)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paracinka

    24. jun 2013 | 22:04

    Zasto neko vec jednom ne kontaktira decka iz Beograda i ne sazna kako se zarazio? U Paracinu je bio samo par sati i na samo dve lokacije!!!!

  • Cupricanin

    24. jun 2013 | 18:02

    Zutica opet u Paracinu! Zasto sve sto je lose odmah bi da pripisete Cupriji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA