OVO JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA: Nova šefica Federalnih rezervi SAD

 
  • 5

Profesorka ekonomije Dženet Jelin (67) biće prva žena na čelu te institucije

Nova šefica američkih Federalnih rezervi (FED) Dženet Jelin, postala je najmoćnija žena na svetu, što će i "zacementirati" u januaru 2014. preuzimanjem vođenja FED-a, piše Business.hr.

Ta moćna kontroverzna finansijska institucija, privatna centralna banka SAD-a, ostaće, bar prema najavi predsednika Obame, uskoro bez glavnog čoveka Bena Bernakija.

Sadašnji predsednik Uprave federalnih rezervi SAD (Fed) Ben Bernaki se, kako procenjuju analitičari u Vašingtonu, skoro sigurno neće se kandidovati za novi, treći, mandat na toj funkciji, a kao njegov najverovatniji naslednik za sada se pominje aktuelna potpredsednica američke centrobanke Dženet Jelin.

Ova profesorka ekonomije (67) biće prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se pominju i Lorens Samers svojevremeni pomoćnik predsednika Bila Klintona i Baraka Obame i Timoti Gajtner bivši glavni sekretar trezora.

Jelin je prvi put radila u FED - u još 1977. i 1978. godine kao ekonomista pri Odboru guvernera, a tamo je upoznala i svog supruga Džordža Akerlofa, budućeg nobelovca.

Devedesetih je savetovala predsednika Klintona, tačnije, bila je predsednica Saveta ekonomskih savetnika, nakon što je to mesto napustio nobelovac Džozef Stiglic. Ali, najveći deo karijere provela je u FED - u , a od 2010. godine je potpredsednica uprave Federalnih rezervi.

Poznata je kao smirena i metodična osoba, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja nivoa cena, odnosno nulte inflacije.

Jelin važi za pristalicu agresivne monetarne politike kojom je, kako se jednodušno priznaje u američkoj stručnoj javnosti, ekipa koju sada predvodi Bernanki uspela u mnogome da ublaži teške posledice izazvane globalne finansijske krize, u leto 2008. godine.

Ukoliko bi uspela da postane novi predsednik Fed-a Jelin bi bila prva žena na tom položaju u stogodišnjoj istoriji američke centralne banke.

Ona je, inače, imala i bogatu unverzitetsku karijeru i bivši je profesor ekonomije na prestižnom kalifornijskom uverzitetu u Berkliju, a radila je pre toga i kao asistent profesora na Harvardu. Zbog svoje angažovanosti u Fedu još od sedamdesetih godina prošlog veka eksperti je smatraju vrlo izglednim kandidatom za naslednika Bernanikija.

(Telegraf.rs / Izvor: Business.hr)

Video: Zastoj tramvaja na Novom Beogradu: Nizu se ne vidi kraj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    23. jun 2013 | 20:56

    Kako je gadna

  • Naki89

    24. jun 2013 | 10:40

    Haha da je u Srbiji na ceni izgled, a ne moc znanja vidimo po tome sto jedna Modelsica sedi u skupstini. Secam se i Lidije Vukicevic, koja nikada rec nije prozborila u skupstini, verovatno ne zna ni prosto prosirenu recenicu da sastavi, a opet je imala funkciju.

  • Nis

    23. jun 2013 | 22:15

    Kakvi ironicno prezime.bas slucajno.zanimljivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA