SZO: Svaka treća žena u svetu zlostavljana!

 
  • 0

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da 30 odsto žena bude žrtva napada svojih životnih saputnika, kao i da veliki broj ubistava žena, 38 odsto, izvedu njihovi partneri

Više od trećine žena tokom života pretrpi fizičko ili seksualno nasilje, obično od muškog partnera, navodi se u prvoj studiji o toj temi koju je sprovela SZO.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije se navodi da 30 odsto žena bude žrtva napada svojih životnih saputnika, kao i da veliki broj ubistava žena, 38 odsto, izvedu njihovi partneri, preneo je britanski list Gardijan.

- Ovi nalazi šalju snažnu poruku da je nasilje nad ženama globalni problem epidemijskih razmera. Takođe, vidimo da svetski zdravstveni sistemi mogu i moraju da učine više za žene koje pretrpe nasilje - izjavila je generalna direktorka SZO Margaret Čen.

Najveći stepen nasilja nad ženama zabeležen je u Africi, gde je verovatnoća da će gotovo polovina žena, 45,6 odsto, biti žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja.

U Evropi je taj procenat 27,2 odsto, navodi se u izveštaju uz napomenu da bogatije zemlje nisu nužno i bezbednije za žene.

Gotovo polovina žena, odnosno 42 odsto, koje su izložene nasilju pretrpe povrede zbog kojih zatraže lekarsku pomoć.

To je, ističe se u izveštaju, najčešće prva mogućnost da se otkrije nasilje u kući i ženi pruži pomoć.

Nasilje ostavlja duboke posledice po zdravlje žena, kao što su slomljene kosti, komplikacije u trudnoći i mentalni problemi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA