Poplavni talas ide ka Novom Sadu (FOTO)

 
  • 1

Vodostaj je u tendenciji rasta, a prema podacima RHMZ poplavni talas će dostići najviši nivo u ponedeljak, 17. juna, i iznosiće 678 centimetara

Vodostaj Dunava kod Bezdana postepeno opada, a vrh poplavnog talasa pomera se ka Novom Sadu, rekao je danas agenciji Beta načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

- Sa područja Apatina poslat je još jedan spasilački tim u Beočin, da bi se ojačale odbrane, ali nema nasipa koji nisu izdržali - rekao je Marić.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), jutros je kod Novog Sada izmeren vodostaj od 667 centimetara, što je porast od 19 centimetara.

Vodostaj je u tendenciji rasta, a prema podacima RHMZ poplavni talas će dostići najviši nivo u ponedeljak, 17. juna, i iznosiće 678 centimetara.

Inače, naše komšije muku muče s poplavama. Istočni deo Hrvatske i danas je u opsadnom stanju zbog visokih nivoa reka Dunava, Drave i Karašice, ali nasipi izdržavaju i nema većih problema.

Iako su zbog podzemnih voda zbog rekordnog nivoa reke Drave, a onda i pucanjem nasipa bile ugrožene kuće u osječkim kvartovima Donji Grad i Karašica, brzom intervencijom nadležnih službi i građana tokom noći i jutra situacija je sanirana.

Velik broj ljudi obezbeđuje nasipe oko vikend naselja Karašica koji su se tokom noći počeli urušavati, ali su brzom intervencijom sanirani.

U Karašici do koje se može doći samo čamcem, 20-ak stanovnika, uglavnom starih i bolesnih, odbilo da se evakuiše, ali će to biti neophodno ako voda ipak probije nasipe.

Tokom noći i jutra u Donjem Gradu uspostavljena je druga linija obrane kako bi se sprečilo proceđivanje nasipa i sada je situacija pod kontrolom.

Spremno je 35.000 džakova s peskom, a u odbrani nasipa u smenama učestvuje nekoliko stotina ljudi.

Razlog rekordnog nivoa Drave od 513 santimetara je posledica prodora dunavskih voda u donji tok Drave i to u dužini od 20 do 40 kilometara.

(Telegraf.rs / Agencije)

Video: Tamara Vučić dobitnica priznanja "Ličnost Loznice za ponos"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraci

    15. jun 2013 | 14:49

    Pa rekose nema apasnosti od poplava kod nas.Odakle sad to,tri drzave poplavljne vanredno stanje a mi skrstenih ruku smeskamo se njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA