Lideri G8 će izvršiti pritisak na Putina zbog Sirije!

 
  • 6

- Putin ima specijalnu odgovornost i naročit uticaj da doprinese smirivanju nasilja budući da Rusija snabdeva Siriju oružjem - zbog toga će lideri na samitu G8 izvršiti pritisak na njega, rekao je jedan visoki nemački zvaničnik

Britanija i Nemačka iskoristiće samit vodećih ekonomskih sila G8 sledeće nedelje kako bi izvršili pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da utiče na vladu sirijskog predsednika Bašara Asada kako bi došlo do smirivanja sukoba u Siriji.

- Putin ima specijalnu odgovornost i naročit uticaj da doprinese smirivanju nasilja budući da Rusija snabdeva Siriju oružjem - zbog toga će lideri na samitu G8 izvršiti pritisak na njega, rekao je jedan visoki nemački zvaničnik.

Rusija snabdeva Siriju oružjem kao što su raketni sistemi protivvazdušne odbrane koji štite Siriju od strane invazije.

Prema njegovim rečima, treba hitno nešto preduzeti zbog toga što građanski rat u Siriji poprima sve više "sektaški karakter" podstičući šiitske i sunitske muslimane da se bore jedni protiv drugih, a sve veću ulogu ima i libanski Hezbolah koji se bori zajedno sa snagama sirijskog režima.

Pogoršanje situacije sve više preti da destabilizuje susedni Irak i Liban, rekao je novinarima nemački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, preneo je AP.

Zvaničnik nemačke vlade je dodao da lideri žele da pruže nov podsticaj mirovnoj konferenciji koju su inicirali SAD i Rusija i koja je trebalo da se održi u maju u Ženevi, ali je odložena za juli.

On je izrazio nadu da će doći do napretka rekavši da očekuje "konstruktivniji pristup od Putina".

Broj poginulih u Siriji dostigao je do kraja aprila cifru od najmanje 93.000, ali stvaran broj bi mogao da bude znatno veći, saopštila je juče kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava.

Na samitu G8 koji počinje u ponedeljak okupiće se lideri SAD, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Rusije, Kanade i Italije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    14. jun 2013 | 06:43

    Brinu se za Iral i Liban!Licemerstvo za povraćanje

  • sasav

    14. jun 2013 | 03:57

    Jeste, stegnuce ga usnama, i pritisnuti glavom...

  • стрептомицин

    14. jun 2013 | 10:00

    А шта кажете на то западни лицемери, да ви и Катар престанете да убацујете терористе тзв "побуњенике"? Иначе Ирак је врло стабилан а о Либану и да не говоримо, захваљујући вама. Врх западног лицемерја...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA