Exit nije ugrožen, stiglo usmeno obećanje Vlade!

 
  • 2

Objašnjavajući da festival nije ugrožen kao i da ga ministar finansija Mlađan Dinkić neće ugasiti u "minut do 12", organizatori ističu da nema nikakve sumnje da će festival biti održan

Organizatori ovogodišnjeg festivala Exit demantovali su napise u pojedinim medijima, prema kojima je održavanje ove manifestacije pod znakom pitanja, jer im država nije uplatila 40 miliona dinara, koliko im je obećala još krajem prošle godine.

Objašnjavajući da festival nije ugrožen kao i da ga ministar finansija Mlađan Dinkić neće ugasiti u "minut do 12", organizatori ističu da nema nikakve sumnje da će festival biti održan kako je i planirano, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 10. do 14. jula.

- Imamo sva uveravanja najviših zvaničnika Vlade Srbije da festival ima podršku države, koja prepoznaje da je Exit projekat od opšteg nacionalnog značaja - objašnjavaju iz organizatorskog tima ovog festivala, dodajući za Telegraf da je podrška Vlade i dalje samo usmena.

- Podsećamo javnost da posetioci Exit-a svake godine doprinose lokalnoj ekonomiji Novog Sada i Srbije sa oko 15 miliona evra. Na ovaj način, u poslednjih deset godina posetioci festivala investirali su u Srbiju više od 100 miliona evra, a u narednih deset godina investiraće još najmanje toliko - kažu organizatori.

U pokušaju da saznamo da li je zaista glavni problem oko finansiranja festivala nastao jer Mlađan Dinkić već dva meseca nije odobrio sredstva koja je za festival tražilo Ministarstvo kulture, a u dogovoru s premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, obratili smo se Ministarstvu kulture. Oni su nas, međutim, uputili na Ministarstvo finansija, od kojih smo dobili sledeći odgovor:

- Od 2008. godine festivalu je iz ovog ministarstva dodeljeno ukupno 56,9 miliona dinara, a u ovoj godini uplaćeno je Exit-u 9 miliona dinara za finansiranje aktivnosti oko organizovanja festivala. Ministarstvo finansija i privrede u prethodnom periodu nije nikome odobravalo dodatna sredstva iz tekuće budžetske rezerve, s obzirom da su na snazi mere štednje zbog fiskalnog deficita - stoji u saopštenju ovog Ministarstva uz napomenu da bi organizatori dodatna sredstva trebalo da traže na drugom mestu.

- Podsećamo da kulturne manifestacije poput festivala Exit, osim Sektora za turizam pri Ministarstvu finansija i privrede, podržavaju iz svojih budžeta i druga ministarstva, pre svega Ministarstvo kulture, zatim javna preduzeća, lokalne samouprave i pokrajinska vlada, te konkretno, u ovom slučaju, i od njih treba zatražiti informaciju sa koliko novca su podržali ovaj festival - poručili su iz Ministarstva finansija.

Pored isticanja da je Tim Džud, novinar londonskog "Ekonomista", najuticajnijeg evropskog ekonomskog časopisa, svrstao marketinški doprinos festivala Srbije u kategoriju - "neprocenjivo", organizatori su za Telegraf dodali i da je interesovanje za ovogodišnji Exit najveće u poslednjih nekoliko godina, da očekuju punu tvrđavu, goste iz više od 60 zemalja i jedan od najboljih Exit-a svih vremena!

Podsetimo, ove godine na festivalu Exit nastupiće između ostalog: CeeLo Green, David Guetta, Fatboy Slim, Nick Cave and The Bad Seeds, Snoop Dogg aka Snoop Lion, The Prodigy, Eric Prydz, Jeff Mills, Mathew Jonson live, Prong i mnogi drugi.

(K. V.)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    12. jun 2013 | 18:26

    Zasto bi drzava dala pare kad promovisu otcepljenje Vojvodine ?

  • gimli

    12. jun 2013 | 17:19

    Grad novi sad 20 miliona, zvanicna info sa sajta gradske uprave za kulturu + jkp-ovi koji im ne naplacuju vodu, odnosenje smeca itd..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA