Dunav raste, zaseda štab za vanredne situacije

 
  • 1

Na sednici će biti razmatrana trenutna situacija, budući da je usled poplavnog talasa koji je zadesio Evropu u porastu nivo vodostaja Dunava kroz Srbiju

Republički štab za vanredne situacije održaće danas vanrednu sednicu, na kojoj će, prema najavama, biti razmatrana trenutna situacija u Srbiji, s obzirom na porast nivoa vodostaja Dunava.

Sednicom, koja počinje u 16 sati, predsedavaće komandant štaba, premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Na sednici će biti razmatrana trenutna situacija, budući da je usled poplavnog talasa koji je zadesio Evropu, u porastu nivo vodostaja Dunava kroz Srbiju, rekao je Tanjugu zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić. On je naveo da se prema informacijama koje su dobijene od Republičkog hidrometeorološkog zavoda i iz Mađarske ne očekuju veći problemi i izlivanje Dunava.

Prema njegovim rečima, nivo Dunava porastao je u odnosu na jučerašnji dan kod Bezdana za oko 30 centimetara, a najugoroženija mesta su Beočin, Banoštor, Čerević i Susek, gde ima naselja koja su u nebranjenom delu, pa su stanovnici nekih domaćinstava evakuisani.

Kako je kazao, plan evakuacije je pripremljen, a može se dogoditi da bude ugroženo i mesto Stari Slankamen pa će spasilački timovi biti u pripravnosti kako bi pomogli stanovništvo u tom delu Srbije.

Vrh talasa očekuje se 12. juna kod Bezdana, a timovi obilaze potencijalno ugrožena mesta i pripremaju vreće sa peskom kako bi se ojačali nasipi, dodao je Babić.

- Narednih dana pratićemo stanje i gde god je to moguće ojačavaćemo nasipe i evakuisati ljude - naveo je on.

Na današnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, kako je rekao, biće razmatrano trenutno stanje i izveštaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke direkcije za vode kako bi se napravila analiza i videlo šta se može očekivati i koje mere još mogu da se preduzmu.

Poplave širom centralne Evrope do sada su odnele najmanje 20 života, a hiljade ljudi u privremenim skloništima čekaju da se voda povuče kako bi mogli da se vrate kućama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA