Primaju platu da šikaniraju radnike!

Do sada su dve žrtve mobinga u Srbiji izvršile samoubistvo

  • 6

Poslodavci su našli novi način da se reše viška zaposlenih, angažuju profesionalne mobere koji obavljaju maltretiranja, unose negativnu klimu i prave intrige.

Čovek je vodio finansije u firmi u Užicu kad se posle dolaska "stranih investicija" našao u ulozi koju nije mogao da ispuni.

Bugarin koji je privatizovao firmu je od njega tražio "da vodi finansije na nezakonit način", priča za "Novosti" Olga Kićanović, samostalni savetnik u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova. Čovek to nije hteo i nije mogao da radi.

Degradiran je u radnika u obezbeđenju i obeležen kao nepoželjan.

- Novi gazda je podelio radnike na "lojalne" i "nelojalne", pa je "lojalne", između ostalog, mesečno nagrađivao sa 5.000 dinara za šikaniranje onih koji to nisu. Predmet pažnje je bio i novi radnik obezbeđenja. I, posle nekoliko meseci ovakve torture, čovek se - obesio - završava priču savetnica Kićanović.

Ovaj slučaj evidentiran je kao najtragičniji u Viktomološkom društvu Srbije, a dogodio se 2009. na jugu Srbije, kada još nije postojao Zakon o zabrani mobinga.

Ovaj jezivi slučaj odudara od profesionalnog mobiranja, koje postaje praksa posle donošenja zakona. Sada na scenu stupaju "profesionalni moberi" koji, zapravo, sve rade "u skladu sa zakonom", ali se ponašaju na način koji je neizdrživ za žrtvu.

Profesionalni moberi, koji "unapred odabrane žrtve šikaniraju na neizdrživ način", obično su zaposleni u Sektoru za ljudske resurse.

"Novosti" pišu da je sve više poslodavaca koji biraju ovakav način za rešavanje problema viška zaposlenih i nepodobnih radnika.

Do koje krajnosti su spremni da idu, najbolje govori podatak da su do sada u Srbiji dve žrtve ovakvog tipa mobinga izvršile samoubistvo.

Profesionalni moberi su vrsni poznavaoci radnog prava i vešti manipulanti ljudima i pravima. Prepoznatljivi su po tome što unose negativnu poslovnu klimu, netrepeljivost prema zaposlenima, prave intrige, šire nepoverenje i stvaraju osećaj zavere.

Oni su došli sa privatizacijom. Velike gazde koje su firme dobile po niskim cenama odmah žele da se otarase viška zaposlenih, tako što ih premeštaju da rade u udaljenim objektima. Na primer, do 49 kilometara jer je dozvoljeno 50.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    7. jun 2013 | 17:38

    E pa ja sam dao otkaz pa sad dokon komentarišem svaku vest na Telegrafu. Mrzi me da se ubijem.

  • Астерикс

    7. jun 2013 | 16:47

    А шта ако неко "професионалца" пропусти кроз шаке!?

  • Lud Zbujen

    7. jun 2013 | 14:18

    A pa ti nije nista novo palcaju ih da hvataju ko pusi i caste ih na plati po 5000 vise i da jos dodatno spijuniraju sve sta su zaposleni radili i sa kime pricali itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA