SFRJ JE BILA BOLJA: Crveni kiosk za viršle, Draženov dres, borosane i ostali simboli Juge (FOTO)

 
  • 15

"Živeo život" ime je izložbe osmišljene da pokaže kako je izgledao život u Jugoslaviji u periodu od 1950. do 1990. kroz svakodnevnicu običnog čoveka. Odvojite vreme i posetite je!

Multimedijalna i interaktivna izložba "Živeo život", osmišljena da pokaže kako je izgledao život u Jugoslaviji u periodu od 1950. do 1990. kroz svakodnevnicu običnog čoveka, traje od 4. juna do 31. jula u galeriji Robne kuće u Knez Mihajlovoj 5.

Jedan od organizatora izložbe Živko Maletković kaže da je cilj izložbe da pokaže život običnog čoveka u zemlji koja se zvala Jugoslavija u priodu od nekih 40 godina.

- Mi smo se potrudili da posetioci mogu ovu izložbu da dožive svim čulima. Ona je patentirana kao prva čulna izložba tako da će svi biti u mogućnosti da osete, dodirnu, pomirišu, probaju i pogledaju predmete koji su bili karakteristični za taj period - ističe Maletković i dodaje da će svaki posetilac koji je živeo taj život biti u mogućnosti da se podseti tih vremena, a da će neke nove generacije konačno moći da shvate zašto njihovi roditelji, bake i deke non-stop pričaju o toj državi.

Proslavljeni vaterpolista Igor Milanović kaže da se tokom 40 godina život običnog čoveka menjao, da nije bio lak, ali da je postojala neka nada da će svaki sledeći dan i godina biti bolji.

- Ovde su kragujevački fića, rokenrol, crveni kiosk koji simbolično prenose životne radosti koje je nosila ova epoha - podsetio je bivši vaterpolista na otvaranju izložbe.

Posetioci će do 31. jula kada se završava prvi deo izložbe biti u prilici da vide odmah na ulazu u izložbeni prostor čuveni crveni kiosk koji je bio nezaobilazan deo nekadašnjeg svakodnevnog života, uvek blizu kad se ogladni.

Viršle barene u rosfraj loncu služile su se u zemički sa razređenim senfom uz jogurt iz trouglastog tetrapaka, a one će moći tokom trajanja izložbe da se degustiraju. Preko puta crvenog kioska je čuveni plavi na kome su ljudi kupovali štampu.

U prizemlju galerije postavljen je i bioskop iz epohe Jugoslavije u kome su se gledali legendarni partizanski filmovi.

Na prvom spratu RK "Beograd" jedan poseban segmet postavke nosi naziv "Na njih smo bili ponosni" - Radivoj Korać, Dragan Džajić, Mate Parlov, Bojan Križaj, Matija Ljubek...

Takođe, tu se nalaze i kapice Igora Milanovića i Ratka Rudića, kao i replike dresova velike fudbalske četvorke: Partizana, Dinamo Zagreba, Hajduka iz Splita i Crvene zvezde.

Posebnu pažnju u sportskom delu izložbe privlači dres Dražena Petrovića iz 1983. godine, u vreme kad je igrao za Šibenku.

Na istom spratu može da se sedne na stara sedišta JAT-ovih aviona, koji su tbili dika i ponos oslobođene Jugoslavije, a s popularnim crvenim pasošem bez viza se brzo stizalo na mnoge evropske destinacije.

Tu je i improvizovana autobuska stanica, kao i sedišta međugradskih autobusa. Ono na šta su posebno ponosni organizatori izložbe je segment - samoposluga.

Bučne metalne kase, stari novac s mnogo nula, električni mlin za kafu, pakovanja prehrambenih proizvoda među kojima je i prvo pakovanje "plazma" keksa na kome piše da keks može zameniti parče mesa, stare BIP flaše, jogurt u trouglastom pakovanju... Samo su neki od eksponata koji su prikazani na ovoj izložbi.

Tu je naravno i nezaobilazni segmet "Kombinovana soba - model ''70" - standardna soba se sastojala od dva kauča, dve fotelje, stočića, garderobera, vitrine, televizora. Uz to, još tapete, tepih, jambolija na kauču i zavese, pa je dnevna soba novog stana zadovoljne porodice bila spremna. U kombinovanoj sobi se okupljala porodica da gleda "Laku noć, deco", Dnevnik...

Na poslednjem spratu posetioci prolaze kroz muzički vremeplov i mogu da se prisete diskoteka iz tog perioda i da se upoznaju s razvojem rokenrola u tadašnjoj Jugoslaviji.

Uz pomoć posebno patenitranog uređaja može se osetiti miris čuvenog "Briona", sladoleda od vanile na točenje, cigaret-žvaka, kao i miris zagorelog mleka, a u menzi može da se degustira i topli obrok poput ribića u kajmaku.

Za svaku preporuku!

(Telegraf.rs)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HerojUlice

    8. jun 2013 | 21:20

    Gledam ova dva prethodna komentara...i ne cudm se...i sramim se...u ime njih...jer nemaju pojma sta su imali...(ako imaju dovoljno godina da su je doziveli)...a danas se busaju u prsa... Ja nikada veci srbin nisam bio nego u u vreme SFRJ...i niko me nije dirao...nikoga nisam dirao...ljude sam delio na lose i dobre...

  • Jovica Milosavljevic

    8. jun 2013 | 21:06

    Tada je Zvezda bila Real Madrid,Partizan Inter,Jugoplastika je bila sve redom.I sve je bilo bolje!deca su se svadjala oko sporta oko klikera a sada su deca opterecena nekim drugim losim stvarima i vremenom se kvare i postaju losi ljudi

  • Лане

    8. jun 2013 | 18:58

    Јебала вас Сфрј! Та масонска измишљотина због које смо малтене нестали као народ! Све ове који ми помињу братство за усташама бих са моста побацао! Највећа грешка и заблуда у историји Срба, највећа!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA