ASANŽ: Film o Vikiliksu subjektivan i netačan! (VIDEO)

 
  • 0

U Gibnijevom filmu za koji Asanž kaže da je pun dezinformacija, između ostalog, izneta je i tvrdnja da je Asanž tražio milion dolara za jedan intervju, iako Vikiliks negira da je ta cifra ikada pomenuta

Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž optužio je režisera i oskarovca Aleksa Gibnija da je izgubio objektivnost i perspektivu dok je snimao dokumentarni film o njegovom sajtu "Mi krademo tajne: Priča o Vikiliksu".

Asanž, koji se krije u Ambasadi Ekvadora u Londonu, odbio je da sarađuje sa Gibnijem na snimanju filma.

- Vikiliks nikada nije sarađivao sa producentskom kućom Univerzal, niti Aleksom Gibnijem. Ovaj filmski režiser je izgubio objektivnost i perspektivu, verovatno zbog odluke Vikiliksa da ne sarađuje sa njim - napisao je Asanž u mejlu poslatom "Sidnej moning heraldu".

Foto: Youtube / TheHotButton

Vikiliks je na svom sajtu napisao da Gibnijev film, koji će premijerno biti prikazan na Sidnejskom filmskom festivalu, sadrži činjenične greške, da su stvari prikazane selektivno i pogrešno.

Međutim, Gibni, koji je dobio Oskar za najbolji dokumentarni film za ostvarenje "Taksijem do mračne strane" i "Enron: Najpametniji momci u prostoriji", negira ove optužbe.

- Nema faktografskih grešaka i ništa nije pogrešno predstavljeno u filmu. To je niz Asanžovih mišljenja - izjavio je režiser za list iz Sidneja.

"Herald" je, takođe, objavio da je režiser uporedio Asanža sa čarobnjakom iz Oza, u trenutku kada Toto sklanja zavesu i vidite čoveka kako očajnički pokušava da dotera svoj izgled.

Autor filma se fokusira na Asanža i njegovog doušnika iz američke vojske Bredlija Meninga, koji je optužen za odavanje 250.000 diplomatskih depeša i 500.000 poverljivih vojnih dokumenata Vikiliksu.

To je bila najveća količina materijala koju je Vikiliks, koji je Asanž osnovao 2006. kao portal za anonimno objavljivanje poverljivih informacija, ikada objavio.

U Gibnijevom filmu je, takođe, izneta tvrdnja da je Asanž tražio milion dolara za jedan intervju, ali Vikiliks negira da je ta cifra ikada pomenuta.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Od novembra počinje skrining karcinoma pluća, pulmolog otkriva ko je u riziku i zašto treba da dođe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA