NEMAČKA: Potop na ulicama, strahuje se od novih padavina

 
  • 0

Nemačkoj preti novi talas poplava, a poljoprivrednici u nemačkoj pokrajini Bavarskoj zabrinuti su zbog useva. U Saksoniji su delovi gradića Grima pod vodom, dok u pokrajini Turingen, selo Valšleben strahuje od pucanja nasipa

Najmanje dve osobe su se udavile u poplavama koje su poslednjih dana zadesile jug i jugoistok Nemačke. Nivo Rajne, Dunava i Nekara postepeno je porastao, a na snazi su preventivne mere.

Dok se pritisak na severu smanjuje, na jugu raste vodostaj, a sa istoka dolaze nove padavine.

Nemačkoj preti novi talas poplava, a poljoprivrednici u nemačkoj pokrajini Bavarskoj zabrinuti su zbog useva. U Saksoniji su delovi gradića Grima pod vodom, dok u pokrajini Turingen, selo Valšleben strahuje od pucanja nasipa.

Nemačka novinska agencije DPA javila je da se gradske vlasti Pasaua, u Bavarskoj, pripremaju na nagli porast nivoa Dunava.

Na istoku Nemačke je tokom noći 200 pripadnika vatrogasne službe zajedno sa tehičkim osobljem i stanovništvom pogođenih sela postavljalo vreće s peskom i sprečavalo pucanje nasipa, izjavio je šef Kriznog štaba Tomas Šort.

Mnoge ulice i podrumi su potopljeni, a za vikend se očekuje dalji porast vodostaja. U Saksoniji se očekuje novo nevreme pračeno pljuskovima, koje dolazi iz Poljske.

- Tamo bi trebalo do nedelje da padne novih 80 litara po metru kvadratnom - kaže meteorolog Dominik Jurg.

Takođe, i Bavarska bi trebalo da bude pogođena novim pljuskovima.

Međutim, sa prestankom kiše, ne nestaje poplava.

- Nivo velikih reka poput Rajne, Elbe ili Dunava će rasti do srede, pre svega Rajne, koja je nabujala u Švajcarskoj, a dalje plavi Nemačku - rekao je Jorg za nemčki "Bild" i dodao da se tokom sledeće nedelje očekuje nešto toplije vreme, ali i nevreme praćeno jakim pljuskovima.

Mere predostrožnosti preduzimaju i susedna Austrija i Švajcarska.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA