Iranci preljubnike zakopaju u zemlju, pa ih kamenuju nasmrt ako se ne iskopaju!

 
  • 9

Prema iranskom tumačenju islamskog zakona, preljubnice se zakopavaju u zemlju do ramena, a muškarci do struka. Njihov život je pošteđen ukoliko uspeju da se samostalno iskopaju pre nego što umru

Iran je doneo amandman na zakon kojim se preljubnici osuđuju na smrtnu kaznu kamenovanjem, tako što je dozvolio sudijama da izreknu i drugačiji oblik izvršenja najstrože kazne, preneo je AFP.

Izvršenje smrtne kazne kamenovanjem zbog preljube, naišlo je na osudu organizacija za zaštitu ljudskih prava, međunarodnih tela i zapadnih zemalja koje su pozivale Iran da je ukine.

Ta kazna se izvršava tako što se osuđena osoba delimično zakopa u zemlju, a zatim kamenuje.

Prema novom članu novog iranskog kaznenog zakona, objavljenog ranije ove sedmice, "ukoliko ne postoji mogućnost sprovođenja kazne (kamenovanjem), sudija može odredi i neki drugi način egzekucije, uz odobrenje nadređenog sudije. U tom članu nije objašnjeno šta znači "ukoliko ne postoji mogucnost izvršenja kamenovanja", prenela je francuska agencija.

U Iranu se inače smrtne kazne obavljaju vešanjem.

Prema iranskom tumačenju islamskog zakona (šarija), koji je na snazi od revolucije iz 1979. godine, preljuba se kažnjava osuđenim preljubnicima. Žene se zakopavaju u zemlju do ramena, a muškarci do struka. Njihov život je pošteđen ukoliko uspeju da se samostalno iskopaju pre nego što umru.

Smrtna kazna u Iranu propisana je i za ubistvo, silovanje, oružanu pljačku, šverc droge. Iran je jedna od zemalja sa najvećim brojem izvršenja smrtne kazne godišnje, pored Kine, Saudijske Arabije i SAD. Moguće je da je najmanje 150 ljudi kamenovano u Iranu od 1980. godine, saopštio je 2010. godine Međunarodni komitet protiv smrtne kazne i kamenovanja.

Prema lokalnim medijima, skupštinski poslanici su iz nacrta zakona koji su usvojili u potpunosti izbacili kamenovanje. Tvrdokorni Savet čuvara, sastavljen od sveštenika i pravnika, koji mora da odobri sve zakone pre nego što stupe na snagu, ipak je kamenovanje vratio u novi zakon, uz pomenuti amandman.

Ujedinjene nacije su pozvale Iran da ukine kamenovanje kao metod egzekucije, a eksperti svetske organizacije su naveli da, prema međunarodnim standardima, prevara ne predstavlja težak zločin.

Poslednji registrovan slučaj kamenovanja u Iranu zabeležen je 2009. godine, kada je jedan muškarac, čije ime nije saopšteno, ubijen na taj način u severnom gradu Rahtu.

To kamenovanje je obavljeno uprkos direktivi iz 2002. godine tadašnjeg ministra pravosuđa ajatolaha Mahmuda Hašemija Šahrudija da se ukine ta praksa. Njegovo zalaganje, međutim, nije dovelo ni do kakve izmene krivičnog zakona.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    30. maj 2013 | 18:49

    Baš ravnopravno, žene do ramena, muškarci do struka! Bolest

  • Bunar

    30. maj 2013 | 17:48

    Ovde u Srbiji bi najverovatnije,više njih bilo kamenovano.Počevši od političara.

  • Bosnjak

    30. maj 2013 | 17:56

    Ovo su zakoni sektasa koji sebe nazivaju ''siti'' i to se apsolutno kosi sa Islamom jer u Islamu je kazna za preljubnike odredjeni broj bicevanaja ali ne do smrtii.Ovo je suludo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA