I OVO JE SRPSKA CRKVA: Pisma u kojima vladika Filaret besplatno traži omekšivač za veš, zamenu brojila za struju i otpis duga od Železnica - 2. deo

 
  • 16

Episkop mileševski je u roku od svega dve godine napisao više pisama kompanijama i najvišim državnim zvaničnicima sa zahtevom da se eparhiji nešto pokloni

Da i u crkvi ima onih koji se ne libe da traže novac u vidu pomoći za svoju eparhiju, možda najbolje oslikava slučaj vladike mileševskog Filareta!

Episkop je u roku od svega dve godine napisao minimum sedam "pisama" (u koje je Telegraf.rs imao uvid) u kojima traži novac ili predlaže da se oproste dugovi manastira kod "Železnica Srbije", EPS-a i drugih kompanija. Vladika mileševski Filaret se za "pomoć" obraćao i premijeru Ivici Dačiću, bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, bivšoj ministarki finansija Diani Dragutinović.

Tako je 11. 12. 2010. Filaret pisao Ješi Erčiću, pomoćniku generalnog direktora u "Železnicama Srbije" sa "molbom" da se Eparhiji mileševskoj otplati "neki dug od 937.000 dinara". Vladika podseća da su "Železnice" svojevremeno poklonile pešački most i stari vagon eparhiji.

- "Železnica" nam je poklonila dva rashodovana, neupotrebljiva vagona, koja koristimo za smeštaj stoke - piše Filaret, i dodaje:

- Ovih dana smo dobili opomenu od "Železnica" da platimo neki dug od 937.102 dinara, kao i usluge PDV-a. Napominjemo da je sve to polovna roba, nije nova. S obzirom na to da je ovo velika suma i za jače eparhije, a kamoli za našu u Raškoj oblasti, mi nismo u mogućnosti da ovaj iznos isplatimo. Molimo vas da otpišete dug ili u najgorem slučaju da vam vratimo poklonjenu robu - navodi Filaret, koji ovo pismo završava sa: Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Srećna vam i Bogom blagoslovena Nova 2011. godina.

Već u februaru 2011. Filaret se obraća za "pomoć" tadašnjoj ministarki finansija Diani Dragutinović kako bi "intervenisala na nivou Vlade" jer EPS preti isključenjem struje kako eparhijskom centru, tako i manastirima.

- Kod nas se hrane i borave carinski službenici, koji rade na carinskom terminalu Gostun i Jabuka. Troškove njihovog boravka plaća Ministarstvo finansija. Isti nam za usluge duguju 900.000 dinara, pa vas molimo da izvršite kompenzaciju između EPS-a i Carine kako bi se naplatilo dugovanje za električnu energiju - navodi se u pismu episkopa mileševskog, s božjim blagoslovom.

Vladika mileševski Filaret u aprilu 2011. ima nove probleme. Muku muči sa Elektrodistribucijom Užice, pogon Priboj, a pismo započinje uz: Hristos vaskrse!

- Povodom zahteva da vam odobrimo lokaciju za gradnju trafo-stanice, UO eparhije doneo je odluku da vam se zemljište ustupi. Što se tiče cene zemljišta, Poreska uprava Priboj dala je izjavu da na toj lokaciji jedan ar košta 5.000 evra. Imajući u vidu vašu korektnost i dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, spremni smo da vam pomenuto zemljište izdamo po ceni od 4.000 evra po aru. Bili bismo srećni da možemo da vam ovo zemljište ustupimo besplatno, ali verujte, i mi smo u teškoj situaciji zbog obnove manastira. Još jednom pozdravljamo radosnim pozdravom - Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse! - završava pismo EDB-u vladika Filaret.

U februaru 2012. episkop se obraća i tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću kod koga traži prijem.

- Želja mi je da nakratko posetim Borisa Tadića, čiji rad izuzetno cenim i podržavam. Molim vas da mi zakažete prijem kod gospodina predsednika, po mogućnosti do 26. februara. Želim da pozdravim predsednika i da lično njemu uručim jedan poklon. Još vas molim da prijem budem od 11.30 pa nadalje, jer nam treba barem pet sati da stignemo iz Prijepolja u Beograd - navodi episkop mileševski.

Tačno 1. marta 2012. vladika se dopisuje sa Elektroprivredom Srbije Kraljevo od koje traži da mu zameni brojilo u eparhiji i koriguje račune za struju, jer veruje da su previsoki.

- Srpska carska lavra manastira Mileševa se priprema za proslavu 800 godina postojanja. Do sada je na obnovi manastira urađeno mnogo, ali još puno toga treba da se uradi kako bi Mileševa zablistala svojim sjajem iz nemanjićkih dana. Uvidom i analizom prispelih računa za utrošenu električnu energiju na mernom mestu u manastiru Mileševi došli smo do zaključka da se na računima pojavljuju nelogičnosti - smatra episkop mileševski.

Nakon toga, vladika Filaret piše i jedan zahtev za donaciju kompaniji "Beohemija", naslovljeno na generalnog direktora Željka Žunića.

- Obraćamo vam se sa molbom da nam izađete u susret i donirate za potrebe manastira: deterdžent za pranje veša od 1,5 kilograma, omekšivač za veš od 100 litara, šampone za kupanje, sapune, osveživač za WC šolju 700 komada, sredstvo za odvode i sanitarije, kao i sredstvo za odstranjivanje fleka sa tkanine 100 pakovanja. U nadi da ćete nam izaći u susret, unapred ostajemo blagodarni i zahvalni - navodi episkop mileševski.

U poslednjem pismu, dostavljenom Telegrafu, vladika Filaret traži od premijera Ivice Dačića da ga spase od izvesnog "Milićevića iz DB-a Niš" koji je, navodno, episkopa nekoliko puta pozvao telefonom i rekao mu da "šef Dačić ima poruku za vladiku". Nakon toga, Milićević se, ipak, javio i predložio da dođe u Mileševu, ali da mu na to ime za putne troškove treba 7.000 dinara, što je vladika Filaret i dao.

Pošto se DB-ovac nije pojavio ni sutradan, vladika Filaret piše premijeru Ivici Dačiću i zahteva da se čitava stvar preispita i da se "utvrdi ko stoji iza ovoga i ko to zloupotrebljava ime premijera". Naravno, Filaret zahteva da mu se vrati 7.000 dinara.

(E. T.)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    31. maj 2013 | 08:15

    Ne razumem sta ima lose u ovim pismima sto j napisao Vladika Filaret,covek samo moli da mu se izadje u susret,nije nikome ni pretio niti je nekome nesto otimao. Ovih dana neko bas forsira da se crkva blati po medijima,a narod je neveran,tako da veruju sta god se napise. Samo pravi vernici,zanemaruju gluposti koje mediji pokusavaju da ubede narod da bezi od crkve.

  • aco

    31. maj 2013 | 08:34

    Aha, i šta sad sa ovim? Ne branim nikog ali ne shvatam poentu, naročito ne naslov. Šta, greh je što se obratio nekom sa molbom? Nije pretio.

  • HEIIIO

    31. maj 2013 | 09:32

    Trazi od drzave i od firmi jer narod nema ili nije navikao da daje. U tim krajevima bilo je ocajno stanje kad je dosao vl. Filaret. Zapustene crkve su obnovljene , nove izgradjene , a sad to treba odrzavati, svi se izmicu. I Zvezda ej molila da joj se otpisu dugovi, pa to nikoga ne vredja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA