Hrana u Rusiji poskupela 3,5 puta brže nego u EU

 
  • 5

Za prva četiri meseca, od januara do aprila, hrana u Rusiji je skuplja 2,8 odsto nego u istom periodu prošle godine

Maloprodajne cene hrane u Rusiji u aprilu su povećane za 0,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u Evropskoj uniji to povećanje u proseku bilo 0,2 odsto.

Za prva četiri meseca, od januara do aprila, hrana u Rusiji je skuplja za 2,8 odsto nego u istom periodu prošle godine, a u EU za 1,1 odsto, saopštila je ruska agencija za statistiku Ros stat na osnovu podataka Evrostata i nacionalnih statističkih službi.

Među zemljama EU najveći mesečni rast potrošačkih cena prehrambenih proizvoda u aprilu je zabeležen u Sloveniji (1,1 odsto), Mađarskoj (0,8) i Austriji (0,7 odsto). Od početka godine do kraja aprila najviše je poskupela hrana u Finskoj (4,1 odsto), Sloveniji i Estoniji (po tri odsto) i Mađarskoj (2,7). U nizu zemalja EU cene namirnica su u aprilu smanjene. Na Kipru su bile niže za 1,4 odsto, a u Češkoj, Bugarskoj, Danskoj, Holandiji i Portugaliji od 0,1 do 0,6 odsto.

Potrošačke cene u Evropskoj uniji u aprilu, u odnosu na mart, nisu se izmenile, dok su za period januar-april povećane za  0,5 odsto.

Aprilska inflacija u Rusiji dostigla je 0,5 odsto, a za prva četiri meseca 2,4 odsto, preneo je Interfaks.

Među zemljama EU ukupne cene za april najviše su porasle na Malti (2,9 odsto). Deflacija je istovremeno zabeležena u Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj i Švajcarskoj (od 0,5 do 0,1 odsto).

U periodu januar-april najveća inflacija bila je na Malti (2,6 odsto), u Holandiji (2,4) i Estoniji (2,3), dok je pad cena zabeležen u Bugarskog (-0,5), Grčkoj i Švajcarskoj (-0,1 odsto).

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    28. maj 2013 | 20:52

    E da vas j***la evropa više! Odma oni upoređuju sa evropom sve živo!!!! Terajte se i vi i evropa!!! Rumunija je u evropi i šta im je bolje?!?! Samo imaju više siročadi!!!! Prekinite da veličate tu usranu evropu!!!! Evropa,evropa,evropa!!!!

  • 19GJ70

    28. maj 2013 | 21:14

    Sta lupetate?!

  • Micko

    29. maj 2013 | 13:16

    "JA" a ti si mi majmune baš putovao?! Jer su ti mamica i tatica omogućili možda?! Majmunčino odkud ti znaš da neko nije izlazio iz zemlje?! Ja sam bio u toj Rusiji i mnogo je lepa zemlja!!! Ti mi pričaš o standardima kompleksašu! Sigurno si mamin i tatin sin koj nikad sam ništa nije radio!!! Mrš i ti i tvoja Evropa!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA