Dodik: BiH ne ide u NATO bez dozvole Srpske!

 
  • 9

- Ja nisam spreman da zaobidjem narod. Ako narod izađe na referendum i kaže da hoće u NATO, ja ću potpisati svaku odluku - kaže predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina ne može postati članica NATO bez saglasnosti srpskog entiteta.

- Ja verovatno slovim na zapadu kao protivnik ulaska BiH u NATO i možda moram da pripazim kada negde idem da li da letim avionom ili ne. Da mi se nešto ne dogodi, moram i o tome da razmišljam - rekao je Dodik u intervjuu za Politiku od nedelje i dodao da RS ima problem sa NATO jer ju je taj vojni savez bombardovao.

Predsednik RS je rekao da ne vodi politiku protiv NATO, ali je dodao da se zalaže za to da gradjani u RS o eventualnom članstvu BiH u tom vojnom savezu odlučuju na referendumu.

- Ja nisam spreman da zaobidjem narod. Ako narod izađe na referendum i kaže da hoće u NATO, ja ću potpisati svaku odluku koja ide ka NATO, a ako narod neće u NATO, ja neću mimo volje naroda - rekao je on.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije spremna da u projekat unitarne Bosne i Hercegovine unese ni minimum nečega svog, jer ne veruje u takvu Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je rekao i da BiH po Dejtonskom sporazumu ima devet ovlašćenja, a da su joj medjunarodni faktori "nagurali" 83 nadležnosti i da su u njenim organima zaposlili 22.000 službenika koliko je imala i savezna administracija u SFRJ u momentu raspada zemlje.

- To je jedan monstrum koji ekonomski ne može da se izdrži - rekao je Dodik i zaključio da je BiH "vrag zemlja" u kojoj nema demokratije, kao i da ko god se suprostavi takvom stanju biva kriminalizovan u medijima.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    26. maj 2013 | 08:26

    naučite od Dodika kako se vodi spoljna politika

  • mick

    26. maj 2013 | 02:12

    Bravo dodik !

  • Onako

    26. maj 2013 | 08:38

    Tebi je BiH oaza , najdemokratskija zemlja jer samo u njoj takvoj i takvoj RS ti mozes dodeliti sinu nepovratni kredit od par miliona , dzabe pricas procitama si knjiga . Boli te uvce za narod tebi treba kriza i tapkanje u mestu , a narod sto gladuje i ne vidi perspektivu pa se raseljava to tebi nije vazno , narod je stit za tvoj biznis ! Nicija nije do zore ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA