BILD: Hrvatska sledeće groblje naših milijardi!

 
  • 0

Nemački list navodi da je Brisel već platio milijardu pretpristupnih evra vladi u Zagrebu i pita se da li će EU imati ikakve koristi od ove balkanske zemlje

Nad Hrvatsku, zemlju sa 4,5 miliona stanovnika, nadvili su se oblaci: nezaposlenost je od 2008. godine porasla sa 8,3 na 15,9 odsto, a industrija je u padu i hitno joj je potreban kapital iz inostranstva, piše nemački "Bild".

Kako prenose hrvatski mediji, najtiražniji nemački list "Bild" izrazio je dobrodošlicu premijeru Zoranu Milanoviću u Lajpcig, na 150. godišnjicu SPD-a, rečima da Hrvatsku čine galopirajući dug, korupcija i velika nezaposlenost, dodajući da se klade kako je ta zemlja sledeće "groblje" nemačkih milijardi.

- Hrvatska ulazi u EU 1. jula. Hoće li i ova zemlja, kao i Grčka, postati groblje milijardi evra naših poreskih obveznika - pita se "Bild". List ističe da je Milanović, kao premijer buduće 28. članice EU, juče učestvovao na samitu u Briselu i ističe da se postavlja pitanje "hoće li EU imati kakve koristi od ove balkanske zemlje".

Visok dug, mnogo nezaposlenih i još više korupcije − stiže li nam u EU sledeći Kipar, sledeća Grčka? − pitaju se u Bildu, dodajući da je Brisel već platio milijardu "pretpristupnih evra" vladi u Zagrebu. Nakon što se pridruže Uniji u julu, evri bi tek trebalo da poteknu.

Hrvati se nadaju da će godišnje iz EU kase dobiti najmanje tri milijarde evra, piše "Bild".

Na skali konkurentnosti Svetskog privrednog foruma, Hrvatska je 81. mestu.

- Istovremeno joj cveta javni dug. Očekuje se da će se javni dug ove godine povećati za pet odsto. Ukupan dug porastao je na gotovo 60 odsto BDP-a. Tačnije rečeno, uprkos dužničkoj krizi, EU za svoj vrat veže sledeću zemlju-slučaj - piše "Bild".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA