Amfilohije ponovio govor mržnje! (FOTO) (VIDEO)

 
  • 10

Mitropolit crnogorsko-primorski u veoma kratkom roku počinio krivično delo "govor mržnje" u dve različite države, Srbiji i Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u veoma kratkom roku počinio je krivično delo "govor mržnje" u dve različite države, Srbiji i Crnoj Gori!

Vladika SPC, nakon što je ove godine osuđen pred prekršajnim sudom u Podgorici, na mitingu u Beogradu zbog potpisivanja sporazuma s Prištinom, počinio je isto krivično delo kada se molio za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije.

Amfilohije je na mitingu u Beogradu zbog Kosova održao moleban za Kosovo i Metohiju i tom prilikom rekao:

- Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh!

Ovo nije prvi "greh" vladike koji se može okarakterisati kao govor mržnje. Još uvek se pamte njegove reči na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, ali i reči o "Paradi ponosa", kada su ga pripadnici LGBT populacije optužili za govor mržnje.

Amfilohije je, međutim, januara ove godine pred Prekršajnim sudom u Podgorici osuđen zbog dela "govor mržnje" zbog reči koje je izgovorio na pravoslavni Božić 2011. godine.

On je više puta izbegavao da se pojavi pred sudom u Podgorici, a svoje nepojavljivanje pravdao je rečima da je u to vereme u Beogradu ili da nije primio poziv.

Amfilohiju Radoviću je suđeno zbog toga što je od Badnje večeri 6. januara do 18. januara 2011. upućivao kletve i vređao nacionalna osećanja građana. Tokom Božićne besede u kojoj je komentarisao nameru vlasti da uklone limenu crkvu nelegalno postavljenu na planini Rumija kod Bara, Amfilohije je rekao:

"Ko sruši taj hram, Bog ga srušio. I njega i njegovo potomstvo, i časni krst mu sudio".

Prekršajni sud u Podgorici izrekao je opomenu mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i proglasio ga krivim za govor mržnje koji je izrekao tokom prošlogodišnjih božićnih praznika.

Sudija podgoričkog prekršajnog suda Larisa Begović konstatovala je da je kriv za govor mržnje i izrekla mu sudsku opomenu i istakla da se nije odlučila za zatvorsku ili novčanu kaznu, već za sudsku opomenu i izrazila uverenje da će se "sudskom opomenom postići svrha kažnjavanja".

U svojoj pisanoj odbrani Amfilohije je reči i kletve pravdao, kako je rekao, sastavnim delom proročkog jezika i jezika crkve.

Iz Ministarstva pravde Crne Gore za Telegraf potvrđuju da se pred sudom u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog vodio sudski postupak zbog "govora mržnje" i da je zbog tog dela on i osuđen.

(D. Z.)

Video: Ministar Dačić obišao renovirani objekat policijske stanice Krupanj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    21. maj 2013 | 19:10

    Ко вас ангажује за свакодневно блаћење цркве??? зашто је говор мржње речена истина ????

  • nezadovoljština

    21. maj 2013 | 16:21

    Sve novine su se pretvorile u crkvena glasila jer ovi bradati majmuni svakodnevno prave *ranja. Jučerašnji hit da u Leskovcu daju popu sto evra za seks u oltaru mi samo pumpa bes

  • русија

    21. maj 2013 | 19:57

    види овога дебила? којим исламским коренима ако је ислам настао тек у 7 веку ??? знаш ли ти кад су турци уопште дошли на ове просторе и донели то зло ??? јес чуо ти икад за Византијско царство? Јел знаш који је био главни град тог царства ??? И на крају јел знаш ти неуки јадо како ти постаде ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA