HRVATSKA: Kerum izgubio Split, Bandić se bori za Zagreb!

 
  • 0

- Odradili smo dobru kampanju. Išli smo ljudski, za razliku od protivkandidata koji su blatili - rekao je Kerum, koji je završio na trećem mestu. Prema prvim rezultatima, u osam županija u prvom krugu izbora pobedio je HDZ, a SDP u dve

Lokalni izbori u Hrvatskoj pokazali su dominaciju dve stranke na političkoj sceni - opozicionog HDZ-a i vladajućeg SDP-a, ali će birači u većini slučajeva odluku o tome ko će voditi gradove i opštine, doneti u drugom krugu, 2. juna.

Kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum definitivno je bivši, pošto je završio na trećem mestu, zagrebački Milan Bandić moraće u drugi krug, a iznenađenje je i relativno loš rezultat SDP u Istri - gde su tradicionalno najjači.

Iako još nije sve gotovo, premijer i lider SDP-a Zoran Milanović priznao je odgovornost za neke loše rezultate, dok vođa HDZ-a Tomislav Karamarko već uveliko slavi pobedu.

Prema prvim rezultatima, u osam županija u prvom krugu izbora pobedio je HDZ, a SDP u dve.

Što se tiče izbora za skupštine i veća gradova, SDP s koalicionim partnerima najviše glasova je osvojio u Zagrebu, Rijeci, Splitu i nekoliko manjih gradova.

Kad je reč o gradonačelnicima, u tri velika grada ići će se u drugi krug - u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Dosadašnji gradonačelnik Splita Kerum tek je treći, a borbu će u drugom krugu voditi kandidati SDP-a Ivo Baldasar i HDZ-a Vjekoslav Ivanišević. U Osijeku će se aktuelni gradonačelnik Krešimir Bubalo suprotstaviti kandidatu SDP-a i HNS-a Ivici Vrkiću.

Dosadašnji gradonačelnik Splita, koji gubi vlast, Željko Kerum kazao je da je verovao da će pobediti u prvom krugu.

- Odradili smo dobru kampanju. Išli smo ljudski, za razliku od protivkandidata koji su blatili - rekao je on za HRT.

Tako vladajuća SDP u tri najveća grada ide u drugi krug, dok će u Zagrebu najverovatnije ići u opoziciju, s obzirom da aktuelni gradonačelnik koji je s prekidima na vlasti od 2000, Milan Bandić u prvom krugu ima prednost.

Povodom Bandićeve prednosti u Zagrebu, Milanović je podsetio da se radi o izbačenom članu SDP-a i dodao: "Ako je to cena koju moramo platiti, mi ćemo je platiti."

Inače, biralo se ukupno 9.576 nosilaca izvršne i predstavničke vlasti, a ukupan broj kandidata je bio 56.560. Od toga se biralo 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije, kao i 555 gradonačelnika i načelnika opština i njihovih zamenika. Za opštinska i gradska veća biralo se 7.367 većnika, a za županijske skupštine 887.

U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet odsto stanovništva i u opštinama i gradovima u kojima ih ima više od 15 odsto, pripadnici nacionalnih manjina mogli su da biraju i zamenike lokalnih rukovodilaca iz svojih redova.

Takvi zamenici biraju se u 61 opštini, gradu i županiji, od kojih se 39 odnosi na Srbe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Toni Parsons gost Sajma knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA