KULTURNA NOĆ: Puni muzeji širom Srbije

 
  • 0

Raznovrstan program obuhvata sve od izložbi jugoslovenske karikature i brazilske savremene umetnosti, preko bajki i omladinskih radnih akcija, do zanimljivih koncerata i interaktivnih sadržaja

Oglašavanjem fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu počela je 10. "Noć muzeja".

BEOGRAD

Posetioci 10. "Noći muzeja" do dva sata posle ponoći moći će da u Beogradu obiđu 60 lokacija i vide više od 115 sadržaja.

Raznovrstan program obuhvata sve od izložbi jugoslovenske karikature i brazilske savremene umetnosti, preko bajki i omladinskih radnih akcija, do zanimljivih koncerata i interaktivnih sadržaja.

Preporuku Telegrafa za ovogodišnju Noć muzeja pogledajte OVDE.

Premijerno za "Noć muzeja" otvorena je i nova zgrada "Jugoslovenske kinoteke", kod Stambol kapije se okupilo više desetina Beograđana da pogleda zanimljiv spektakl nemačke "Male fabrike efeketa". Ljudi čekaju u redu ispred Etnografskog muzeja kako bi zavirili u čudesan svet bajki, a prvi put se organizuje obilazak Novog groblja.

Uz podršku GSP-a, koji ove godine prvi put ucestvuje u "Noći muzeja" sa postavkom "120 godina javnog gradskog prevoza u Beogradu", na svakih pola sata od 18 do dva časa iza ponoći, autobusi će prevoziti posetioce na relaciji Slavija - Senjak. Autobusi će kretati sa Slavije i voziti do Narodne biblioteke, Muzeja Crvene zvezde, Konaka Kneza Miloša, Muzeja 25. maj, Arhiva Jugoslavije, Muzeja afričke umetnosti pa sve do Kuće kralja Petra.

Galeriju fotografija pogledajte ovde

NOVI SAD

Jubilarna deseta Noć muzeja u Novom Sadu održava se večeras i sutra, od 18 sati do dva sata posle ponoći, a za to vreme Novosađani će na 40 lokacija moći da vide 80 različitih programa.

Porparolka Noći muzeja u Novom Sadu Goranka Jendak-Maksimović rekla je Tanjugu da su posebne programe za Noć muzeja pripremili svi muzeji u Novom Sadu, svi galerijski prostori i alternativni prostori na teritoriji šireg centra grada, Petrovbaradinske tvrđave i Podrgrađa.

- Novina ovogodišnje Noći muzeja biće to da će zainteresovani građani imati mogućnost da uđu u unutrašnjost sata na Petrovaradinskoj tvrđavi i vide kako se navija i kako u stvari izgleda najstariji satni mehanizam na toku Dunava - rekla je Jendak-Maksimović.

BAČKA TOPOLA

Publika ovo grada večeras ima priliku da uđe u čudesan svet biciklizma, njegov istorijski,umetnički i etnološki aspekt.

Bogat program počeo je u 16.30 časova, takmičenjem pod nazivom "Šta znaš o saobraćaju", koje je održano na Trgu pored zgrade Muzeja. Tokom noći muzeja publika će moći da pogleda izložbu "Grad biciklista - istorijski, etnološki i umetnički aspekt bicikla u Subotici".

Uz izložbu biće organizovan i besplatna popravka bicikala kao i radionica kviling tenike, ukrašavanja lepljenjem traka od papira u boji.

PIROT

Građani pirota večeras su posetili Muzej Ponišavlja u kojem je otvorena izložba satova pod nazivom "Čuvari vremena" a brojni posetioci mogli su da uživaju u klasičnoj muzici koju su izvodili profesori Muzičke škole "Dr Dragutin Gostuški" iz Pirota. Autorka izložbe muzejski savetnik Radmila Vlatković kazala je da se izložba satova u Pirotu organizuje po prvi put i da je jedan od povoda za njeno organizovanje činjenica da je časovničara u Pirotu sve manje.

KRUŠEVAC

U ovom gradu veliku pažnju posetilaca privukla je izložba ženskog donjeg rublja s početka 20.veka u Kući Simića "Za dobro jutro i laku noć", autorke Zorane Drašković Kovačević.

Istovremeno, u Narodnom muzeju večeras je otvorena izložba likovnih umetnika iz Gornjeg Milanovca, a Kruševljani su imali priliku da pogledaju i dve već postavljene izložbe "Olimpizam u Srbiji - trenuci za pamćenje" Olimpijskog komiteta i "Rukodelja" autora Dušana Milisavljevića.

Ustanovama u kulturi - Narodnom muzeju, Kulturno - prosvetnoj zajednici, Bibioteci, Turističkoj organizaciji i Kulturnom centru, u obeležavanju jubilarne manifestacije Noć muzeja priključila su se i udruženja građana, pa je tako u T-teatru bila prikazana izložba lekovitog bilja.

NIŠ

Mladi posetioci Noći muzeja u Nišu posetili su etno učionicu u osnovnoj školi Vožd Karađorđe. U ovom gradu je svoja vrata tokom jubilarne desete Noći muzeja otvorilo više od 30 kulturnih institucija, galerija, ateljea i različitih alternativnih prostora u najužem centru grada, koji su posetiocima ponudili više desetina različitih programa na preko 15 lokacija.

JAGODINA

Zavičajni muzej, Muzej naivne i marginalne umetnosti i Muzej voštanih figura u Jagodini večeras je, u 10. jubilarnoj "Noći muzeja", za četiri sata postilo više od 1.000 građana.

Uz stalnu izložbenu postavku, u Zavičajnom muzeju je večeras priređena i izložba novih akvizicija pod nazivom "Novo - Staro". Reč je o predmetima prikupljenim terenskim radom, poklonima i otkupom tokom poslednje decenije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA