Antić: Na delu revizija uloge sarajevskog atentata

 
  • 7

- Nije Prvi svetski rat izbio zbog sarajevskog atentata, u kome su učestvovali Srbi i muslimani, već zbog hegemonističke politike tadašnje Austrougarske - podsetio je premijer ivica Dačić

Istoričar Čedomir Antić ocenio je da je na delu revizija istorijske uloge Mlade Bosne i sarajevskog atentata i da su sumnje koje se javljaju u RS opravdane, jer krugovi u Berlinu, Londonu, pa i u Francuskoj imaju nameru da racionalizuju prošlost i objašnjenje ratova potraže u spoljnom faktoru.

- Vrlo je jednostavno reći danas da je za rat kriv srpski narod i da pisci koji upoređuju Mladu Bosnu s Al Kaidom, nisu ozbiljni pisci - kazao je on u emisiji RTRS "Nekad bilo" .

Antić je primetio da je čak i nacizam u drugom svetskom ratu protumačen kao delo pojedinaca u vrhu tadašnje Nemačke dok je, s druge strane, tražen kolektivizam u krivici srpskog narod u poslednjem ratu. On je ocenio i da RS, bez obzira na sve probleme, ima jedinstvo u svom korpusu koje se tiče nacionalnog interesa.

Nedavno je i predsednik RS Milorad Dodik najoštrije kritikovao međunarodnu zajednicu zbog namere da naredne godine u Sarajevu organizuje obeležavanje 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata uz obrazloženje da je tu reč o "povoju antisrpskog plana".

Naredne godine, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna, navršava se 100 godina od kada je Srbin Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se smatralo povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, Dodik je istakao da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama, a da se ovoga puta radi o još jednom, kako kaže, menjanju istorije i njenog povezivanja sa skorom prošlosću BiH.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije u obeležavanju sto godina od početka Prvog svetskog rata, u kojoj bi za početak rata bio optužen srpski narod.

- Nije Prvi svetski rat izbio zbog sarajevskog atentata, u kome su učestvovali Srbi i muslimani, već zbog hegemonističke politike tadašnje Austrougarske - podsetio je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS, posle sastanka sa predsednikom Socijalističke partije Republike Srpske Petrom Đokićem.

Sarajevski atentat dogodio se 28. juna 1914, izveli su ga pripadnici Mlade Bosne, a austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu upucao je ličo Gavrilo Princip.

Dačić je podsetio da je Prvi svetski rat izbio nakon objave rata Austrougarske Srbiji i da su u taj rat u isto vreme ušle zapadne sile pobednice i Rusija.

Premijer je rekao i da je čuo da postoje namere da se podigne spomenik Francu Ferdinandu u Sarajevu i ocenio da takvom spomeniku nije mesto u Sarajevu i da ne zna za zemlju gde se okupatorima podižu spomenici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    18. maj 2013 | 19:13

    Ako je "Mlada Bosna" onda su to valjda "bošnjaci".Ali nisu,jer pre 100 godina nisu ni postojali.Bejahu to Srbi pravoslavni,muhamedanci i katolici.Nije bilo ni "bošnjaka" ni "hrvata" samo Srbi

  • Stipe

    19. maj 2013 | 09:51

    U Sarajevu je 1918 godine po nalogu Engleza srpski terorista ubio našeg Prijestolonasljednika Ferdinanda mučki iz zasjede . To je bio povod 1. Svjetskom ratu poslije kojeg je Lijepa naša Bila okupirana od neprijatelja Srba u dvije takozvani Jugoslavije , a koju smo uništili 1991 i oslobodili se presvjetlim Domovinskim ratom . Gavrilo Princip gori i dalje u paklu !

  • D.M.

    18. maj 2013 | 17:08

    E to, kad vam prdne dó glave da nas danas zapad hoce na lep i tih nacin germanizovat kasno ce nam/vam biti. A ocito to i da rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA