Nemci sve stariji i sve ih je manje

 
  • 2

Sada na jednog penzionera dolaze tri osobe starosti između 20 i 64 godine,a taj odnos će se već 2030. godine nepovoljno okrenuti na jedan prema dva radno sposobna

Nemačka stari i smanjuje se, i ukoliko se ništa ne promeni, od sadašnjih 81,7 miliona ljudi, 2060. godine stanovništvo će "spasti" na 65 do 70 miliona.

Trenutno je u zemlji svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, 2030. godine će sve više biti i starijih koji će činiti čak 29 odsto ukupne populacije, a 2060. godine oni će ''vladati'' sa 34 odsto društva.

To je statistička, životna i demografska činjenica s kojom se nemačko društvo suočava, a Vlada traži rešenje, za koje "Bild" piše da ni izdaleka još nije nađeno.

Premda eksperti i ministri analiziraju taj problem koji bi mogao da ugrozi nadaleko čuveno nemačko blagostanje, "recept" i dalje glasi - o tome se mora pričati.

- Mi smo razvili jedinstveni proces dijaloga koji odgovara veličini zadatka - rekla je kancelarka Angela Merkel, u čijoj Vladi je ove sedmice održan treći po redu Samit o demografskim promenama nemačkog društva. Kada je u pitanju privreda, poslovično vredni i racionalni Nemci su izračunali da je danas 62,5 odsto stanovništva, odnosno 50 miliona ljudi, radno sposobno, dakle, u dobi između 20 i 64 godine, dok će, kažu demografi, 2060. godine tek svaki drugi Nemac biti radno sposoban.

To otvara problem radne snage u ekonomski najmoćnijoj zemlji Evropske unije, u kojoj trenutno ima 111 deficitarnih zanimanja, odnosno toliko zanimanja s manjom radnom snagom, što bi u budućnosti moglo da postane još ozbiljniji problem, pa su zato procene i zahtevi Industrijske i trgovinske komore Nemačke da do 2025. godine u zemlju uđe oko 1,5 miliona kvalifikovanih stranaca, očito, u skladu sa ozbiljnošću situacije.

Pitanje penzionera i penzionih fondova, takođe, važi za jedno od životnih - sada u Nemačkoj, naime, na jednog penzionera dolaze tri osobe starosti od 20 do 64 godine, a taj odnos će se već 2030. godine nepovoljno okrenuti na jedan prema dva radno sposobna.

Nemačka nastoji da - od portala ''Dobro došli u Nemačku", do zahteva da se mladim majkama i očevima obezbedi 75 odsto više radnih mesta - izađe na kraj sa problemom smanjenja i starenje društva.

S penzijama i starošću neminovno dolazi i bolest, a tu je stanje prilično nepovoljno jasno - Nemačkoj je potrebno više medicinara, ali će imati, prenose mediji, sve manje para da ih plati.

Eksperti za demografiju zahtevaju radikalni zaokret u načinu mišljenja.

- Mi moramo jasno više ulagati u naš najvažniji resurs - čoveka. Ako omogućimo duži radni vek, obezbedimo više radnih mesta za žene i olakšamo ulazak kvalifikovanih stranaca, onda možemo rešiti smanjenje broja stanovnika i očuvati blagostanje - smatra ekspert za pitanje demografije Ursula Staudinger sa Univerziteta u Bremenu.

Ona je zahtevala da se najkasnije u sledećem legislativnom periodu okonča "priča" i da se iznađe model finansiranja permanentnog učenja, formira okrugli sto između poslodavaca i zaposlenih u vezi sa nužnim promenama vezanim za produžetak rada i da se pojednostavi takozvano skraćeno radno vreme kako bi svako mogao svoje radno vreme da oblikuje kako želi.

Slično razmišlja i Merkelova, koja je ove sedmice upozorila Nemce da ne smeju postati opterećenje dolazećim generacijama.

- Moramo sprečiti da buduće generacije jako opteretimo - upozorila je Merkelova.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Video: Da li će se zadržati sunčano i toplo vreme ili nam sledi preokret?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA