SVI GA VOLE: Zidarsko pivo među 10 najprodavanijih proizvoda u Srbiji!

 
  • 2

Srbi najviše kupuju hleb, mleko i jogurt, a onda suncokretovo ulje, šećer, mlevenu kafu, svinjsko meso, banane i pomorandže. Ekonomisti tvrde da je to zbog niskog standarda

Građani Srbije najčešće kupuju prehrambene proizvode, a među 10 najprodavanijih artikala u poslednjih godinu dana našlo se i pivo, i to čuveni "zidarac" u flaši od 0,5 litara.

Prema podacima Ministarstva trgovine koje su im dostavili veliki trgovinski lanci, naši građani očekivano najviše kupuju hleb, koji se našao na prvom mestu liste 1o najprodavanih proizvoda u Srbiji.

Posle hleba, najviše se kupuju mleko i jogurt.

Na četvrtom i petom mestu su suncokretovo ulje i šećer, a slede mlevena kafa i svinjski but od kilograma.

Kupuju se i banane i pomorandže, a na 10. mestu je pivo.

Ekonomski analitičar Saša Đogović procenjuje da ovi podaci pokazuju da je nizak životni standard, jer se radi o proizvodima egzistencijalne prirode.

- Očigledno je da imamo samo za hranu. Čudi me da se svinjski but našao na listi najprodavanijih proizvoda. Možda zato što su ovo podaci velikih trgovina, koje se po pravilu nalaze u većim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. Verujem da bi rezultati bili još gori da su podatke o prodaji dostavljale i manje trgovine - kaže za Telegraf Đogović.

Prema njegovom mišljenju, da je izuzetno niska kupovna moć građana, pokazuje i to što se od voća kupuju banane i pomorandže.

- To je voće koje u radnjama može da se nađe maltene tokom cele godine. Jednostavno, nemamo dovoljno novca da u većim količinama kupujemo jagode, kivi, maline, breskve. Takvo voće uzimamo kada su cene niže, pred kraj sezone - kaže Đogović.

(N. Sekulić)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cica draza

    17. maj 2013 | 10:44

    Kakav brr niski standard . Pivo ima realnu cenu od 40 din a bolje je nego bilo koje drugo. Ko ne pati od toga kako ce da mu uzgleda flasa i bitan mu je ukus samo Zajecarsko.

  • anti antifa

    17. maj 2013 | 14:06

    I ja sam počeo da kupujem Zaječarca.Em prava pivska flaša,em normalna cena,em bolje (bar za mene)od ostalih,em ne smaraju sa reklamama.Inače,treba da se zakon propiše tj.vrati izgled pivske flaše od 0,5l.Ovako ne možeš normalno kupiti gajbu piva.U plastiku i limenke neka toče kakk hoće ali staklo mora biti isto za sve.Ili neka strane pivare pale iz Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA