Presuda Stanišiću i Simatoviću 30. maja

 
  • 3

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila (1991-1995), a presuda će biti izrečena krajem maja, saopšteno je danas u Hagu

Haški tribunal izreći će 30. maja presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju.

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila (1991-1995), a presuda će biti izrečena krajem maja, saopšteno je danas u Hagu. Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U završnoj reči, kojom je suđenje u januaru okončano, tužilaštvo je zatražilo da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su organizovali, opremali,obučavali, finansirali i imali kontrolu nad "crvenim beretkama" i drugim srpskim paravojnim formacijama, poput "Tigrova" Željka Ražnatovića Arkana i "Škopriona" - koje su činile zločine nad Hrvatima i Muslimanima u SAO Krajini, Istočnoj Slavoniji i različitim delovima BiH.

Svi zločini, po optužnici, bili su počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: U čast Ivana Tasovca: Svečano otvaranje koncertne sezone Beogradske filharmonije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    15. maj 2013 | 18:08

    Oslobodite ih odmah,to su nasi heroji a ne zlocinci. Dosta je vise jednostranog kaznjavanja za zlocine,nismo valjda najgori prema svojima!?

  • Nidza

    15. maj 2013 | 17:29

    Каква глупост, не знам шта чекају толико. Па побогу, чим су Срби, то значи да су криви, и без 20 година робије нећу ни да чујем!

  • Onako

    15. maj 2013 | 19:50

    po stoju minimum, zlocinci !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA