SAVEZ RATNIH INVALIDA: Za razliku od političara, Rodžer Voters misli na nas!

 
  • 0

Predsednik Saveza ratnih vojnih invalida Srbije poručio da će se lično zahvaliti koosnivaču "Pink Flojda" Rodžeru Votersu, koji je izrazio želju da se pre koncerta na "Ušću" upozna sa ratnim vojnim invalidima Srbije

Nakon liste bizarnih i krajnje nesvrsishodnih zahteva stranih muzičara koji su prošli kroz prestonicu, a među koje svakako spadaju: 50.000 živih pčela, 100 snežnobelih koza, kišobrani koji su "otporni na krv" (bend Slejer), mešanje kafe u suprotnom smeru od kazaljke na satu (Dženifer Lopez), tri boce kiseonika (Ozi Ozborn), nekolicina dobrovoljaca koji će glumiti patuljke (Igi Pop), zahtev legendarnog britanskog rokera Rodžera Votersa pred nastup na "Ušću" došao je kao pravo osveženje.

Naime, koosnivač kultnog benda "Pink Flojd" tražio je samo jedno - da se pre početka svog scensko-muzičkog spektakla "The Wall" 1. septembra upozna sa ratnim vojnim invalidima Srbije.

Rodžer je pozvao i publiku u Srbiji da učestvuje u njegovoj produkciji tako što će poslati fotografije i lične detalje o voljenim osobama koje su izgubili u ratnim sukobima.

Otud će se na predstojećem audio-vizuelnom ugođaju, koji je videlo više od tri miliona ljudi, fotografije stradalih Srba naći pored fotografija Votersovog oca Erika, koji je prema rečima čuvenog basiste stradao u Drugom svetskom ratu.

- Fotografije i detalji o vašim voljenim osobama naći će se pored fotografije mog oca Erika, na koncertu "The Wall" kao čin uspomene. Pritom, to ne mora da bude fotografija samo vojnika. Pogibija civila je jednaka, ako ne čak i mučnija. Upućujem vam ovu molbu u skladu s mojim verovanjem da je mnoštvo tragičnih stradanja ljudskih života moglo biti izbegnuto - poručio je Voters.

Predrag Ivanović, predsednik Saveza ratnih vojnih invalida Srbije, kaže da je lepo da se neko ko nije iz ove zemlje setio ratnih invalida.

- Ovakve podrške deluju prosto neverovatno, tim pre što ni ovdašnji političari, ni država ne misle na nas - počinje priču za Telegraf Ivanović.

On je dodao i da će se potruditi da pre Votersovog dolaska u Beograd stupi u kontakt sa njim i zahvali mu se na podršci.

- Votersovu ideju ćemo podržati tako što ćemo objaviti link za postavljanje fotografija i ličnih podataka osoba koje su stradale u ratu na naš zvanični sajt www.srvis.org. Objavićemo ga i na našoj Fejsbuk stranici - rekao je predsednik Saveza, dodajući da je to jedini način na koji mogu da se zahvale Votersu.

Od Predraga saznajemo i da se niko iz organizacije nije setio da pokloni karte nekome od njih za predstojeći koncert, a klasike "Pink Flojda", kako Ivanović kaže, vole svi, ma kojoj generaciji pripadali. Iako je u vreme kada su "Flojdovci" suvereno vladali muzičkom scenom bio tek dečak, on dodaje da ima favorite, koje bi obavezno voleo da čuje.

- Svakako bih voleo da čujem moje omiljene " Wish You Were Here" i " Shine On You Crazy Diamond". Uostalom, ima li onih koji ne bi voleli da ih čuju? - priča uz osmeh Predrag.

Čini se, međutim, da bi sve bilo više nego dobro da je ovo jedini "teren" na kojem Savezu nije pružena podrška... Daleko je više zabrinjavajuće to što, kako Ivanović dodaje, u poslednjih nekoliko godina ratni vojni invalidi vode tešku borbu sa državom oko izrade novog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

- Većina stvari iz zakona koji je na snazi se ne primenjuje. Poražavajuće zvuči, ali ratni vojni invalid desete kategorije ima ličnu invalidninu u vrednosti od 5.120 dinara. Ovaj iznos je manji od socijalne pomoći. Sa tim sredstvima jednostavno nije moguć normalan život - završio je priču Ivanović.

(Katarina Vuković)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA