Prvi život Angele Merkel, kad je verovala u DDR

 
  • 0

Pola godine pred nemačke savezne izbore, izlazi biografija kancelarke u kojoj je prikazano da ona najpre nije verovala u ponovno ujedinjenje Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se "oslanja na svoje uspomene" komentarišući knjigu "Prvi život Angele M.", koja će sutra izaći iz štampe. U knjizi se opisuje njen život u bivšoj DDR (Istočnoj Nemačkoj), lojalnost tadašnjem režimu, kao i  nedostatak vere u ponovno nemačko ujedinjenje.

Takve knjige vode napred, veruje Merkel.

- Ja se samo na svoje uspomene mogu osloniti. Ako se sada nešto drugačije pokaže, i sa tim čovek može živeti....mislim da nas takve knjige uvek vode korak dalje - rekla je Merkel tabliodu "Bild".

Manje od pola godine pred nemačke savezne izbore, izlazi njena biografija koju su napisali istoričar Ralf Georg Rojt i novinar Ginter Lahman "Prvi život Angele M.", u kojoj su autori došli do zaključka da je Merkel bila bliža DDR režimu, nego što je do sada bilo poznato i da ona, posle pada Berlinskog zida, najpre nije bila pobornik onih koji su verovali u ponovno ujednjenje.

- Mi možemo da dokažemo da je Merkel bila bliže DDR-sistemu, nego što je do sada poznato. Za vreme njene aktivnosti na Akademiji nauka DDR bila je ona na svom Institutu funkcionerka, na primer od 1981. godine kao sekretar za agitaciju i propagandu FÐ (Omladinskog saveza tadašnje DDR''), što ona do danas osporava - rekao je jedan od autora knjige Rojt, prenosi "Bild".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA