BITEF TEATAR: Ovacije za predstavu "Psihoza u 4.48" (FOTO)

 
  • 0

Predstavu, prema komadu Sare Krejn koji je napisan neposredno pre nego što je izvšila samoubistvo, režirala je Mirjana Karanović

Predstava "Psihoza u 4.48", prema komadu Sare Kejn u režiji Mirjane Karanović, izazvala je ovacije publike na premirejernom izvođenju na sceni Bitef teatra.

"Psihoza u 4.48" je poslednje delo Sare Kejn. Neposredno pošto ga je napisala izvršila je samoubistvo, a naslov komada označava vreme u jutarnjim časovima kada se ona u njenoj depresiji uvek budila. Njen komad gledaocu daje sliku te bolesti kroz tekst koji nije pisan u dramskoj formi, ali u sebi nosi snažan dramski naboj.

U ovom komadu igraju Darija Rajšić, Vanja Ejdus i Damjan Kecojević, a živa reč na sceni upotpunjena je elementima koreografije i video-materijalom.

Iako ne postoji klasična podela replika na likove, prepoznaju se sasvim česti elementi dijaloga. Gledalac uočava da su Ejdus i Rajšić zapravo dve suprotstavljene strane jednog bića, dok je Kecojević psihijatar sa kojim Kejnova razgovara.

Predstava na brutalan, a ujedno i emotivan način govori o depresiji Kejnove, o njenoj borbi sa unutrašnjim demonima. Ona brzo menja raspoloženja − u jednom trenutku je melanholična dok je u drugom hiperaktivna, gotovo histerična, željna ljubavi, besna...

Ona više puta naglašava kako će da izvrši samoubistvo, da popije lekove, da preseče vene i onda da se obesi, govori o svom boravku u bolnici, svom odnosu sa lekarima, o tome kako je nezadovoljna svetom u kome živi, a u jednom trenutku Ejdusova u zubima nosi papir na kome je napisano: "Ovo nije svet u kom želim da živim".

Njen lekar (Kecojević) kao da je uopšte ne razume u njenim problemima i stalno joj govori da "to nije njena krivica" i da je ona bolesna, dok mu ona odgovara da je samo depresivna. Na kraju kako je i nagoveštavala, ubila se tako što je popila lekove, presekla vene i obesila se.

Publika je nakon predstave glumačku postavu pozdravila burnim aplauzom i ovacijama.

Iako je ovo njen rediteljski prvenac, Mirjana Karnović ne vidi sebe kao reditelja i predstavu ne vidi kao svoj "rediteljski ispit", već kao "privilegiju i čast što može da osmisli i predstavi jedan tekst na način na koji joj je to njeno iskustvo omogućilo".

Scenografiju je radio Gorčin Stojanović, kostime Zora Mojsilović, scenski pokret Sonja Vukičević.

Sara Kejn (1971-1999) je kultna britanska dramska autorka koja je izvršila samoubistvo u 28. godini. Za dramsko stvaralaštvo Kejnove, čiji su komadi obeležili repertoare evropskih pozorišta poslednjih desetak godina, vezuju se brutalnost, surovost, zastrašujuće, ekstremne emocije.

Godine 2008. njen komad "Fedrina ljubav" premijerno je izveden na sceni JDP-a.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Od novembra počinje skrining karcinoma pluća, pulmolog otkriva ko je u riziku i zašto treba da dođe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA