Kakva je sudbina ćevapa u EU?
Rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna preti zabrana od Evrospke unije zbog natrijum bikarbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama, piše Rumania Insider.
Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su da preduzmu korake kako bi pokušali da zaštite ovo jelo predlogom da se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda.
Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije. Ovo je jelo toliko popularno u Rumuniji da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavni deo svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s uključio u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.
Inače, "mici" na rumunskom znači "male stvari", a u pitanju je mleveno juneće, jagnjeće i svinjsko meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peku na roštilju.
(Telegraf.rs / Izvor: Capital.ba)
Video: Đacima oči pune suza, zaplakaćete i vi: Učiteljica Kova ispraćena u penziju posle 40 godina rada
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
dalibor
To je EVROPSKA UNIJA! Doslo je vreme da moramo i da pitami Brisel sta mozemo da jedemo kod nase kuce a sta ne mozemo! To je demomratija unije!
Podelite komentar
Nasud07
Daj ne lupaj! Trenutno u Metrou u Austriji na akciji ćevapi ali bez konzervansa. Sasvim je normalno da se zabrani otrov u proizvodu koji se stavlja u promet. Ti ako hoćeš možeš kući praviti ćevape sa sumpornom kiselinom i jesti, niko se za tobom neće okrenuti. Možeš klati svinju kući,peći rakiju,praviti ajvar.. i šta već još ali ako hoćeš to prodavati onda poštuj standarde.
Podelite komentar
Ivan
Ne lupaj i ti. Brisel diktira sta i kako. Hrvati ce sad morati da stanu sa proizvodnjom maslinovog ulja itd, da ne ugroze Spaniju, Grcku.... Nauci sta je konzervans. Nije samo kesica na kojoj pise konzervans. Bosiljak je isto konzervans, mozda je pp tvom misljenju otrovan? U Americi je isto sve "zdravo", zato i izgledaju kao svinje. Da nema azijske kuhinje, bruka...
Podelite komentar