ISTRAŽIVANJE TELEGRAFA: Šta Srbi jedu za doručak?
Doručak je najvažniji obrok, a zavisno od regiona, u Srbiji postoji više vrsta hrane koje su postale tradicionalni stanovnici trpeze za prvi obrok u toku dana. Na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk dobili smo jako zanimljive odgovore.
U Vojvodini se za doručak najčešće jedu pofezne i jogurt, dok se Sremci tradicionalno opredeljuju za nešto "jači" doručak. On podrazumeva suhomesnate i mlečne proizvode po kojima je i poznat ovaj deo Srbije, a o tome nam najbolje svedoči tviteraš @pera_vampir :
Slanina, šunka, suvi vrat, luk mladi, sir sremski, paradajz #srpskidorucak na #sremačkinačin — Dopisnik iz Srema (@pera_vampir) May 9, 2013
Beograđani koji su nam se javili uglavnom se odlučuju za kombinaciju povrća i mesa za doručak:
#srpskidoručakslanina, kajmak, sir, paradajz, luk, pogaca - Beograd — AnikaWood (@AnikaWood) May 9, 2013
U Istočnoj Srbiji ostaju verni uglavnom mlečnim proizvodima za doručak:
@varsameleon #srpskidorucak Vruce mleko, ustipci i domaci sir. Istocna Srbija-Branicevski okrug. :) — Vrtiguz Da Vinci (@VesticaBezLica) May 9, 2013 Na području Kosova i Metohije uvek su se pravile dobre pite, a njihovi specijaliteti su poznati i mnogo dalje:Kačamak i čvarci, uštipci i sir, proja, razne pite... (Priština) #srpskidorucak — Dragana Lilic (@1draganalilic) May 9, 2013U Prokuplju vole da jedu ljuto od ranog jutra:
#srpskidoručak uštipci,ljutenica,sir - Prokuplje — Modesti Blejz (@Blejzova) May 9, 2013
Nišlije su stari ljubitelji dobre hrane, a za doručak imaju zanimljivu kombinaciju:
pita kiselo mlekoako je zima moze ajvar ... Niš #srpskidoručak — Radojca(@mali_radojca) May 9, 2013
Ovom prilikom dobili smo i nekoliko šaljivih komentara na temu tradicionalnog srpskog doručka, a za vas izdvajamo nekoliko najzanimljivijih:
Margarin i dzem, uz krisku 'leba #srpskidorucak mesto Beograd, uza lokacija CZ — miroslav miskovic (@Misko_CZ) May 9, 2013
Studenti u Srbiji večito sastavljaju kraj sa krajem, a za doručak nekada imaju jedno veliko "ništa":
@varsameleon nema doručka - studentski dom #srpskidorucak — Joksi (@gangsta_kid) May 9, 2013
- Kupiš kiflu u pekari pa odeš na pijacu: probaš sir na jednoj tezgi, kajmak na drugoj, šunku na trećoj... drpneš neku rotkvicu usput i milina - predlaže Jovana Bogdanović.
bromazepam 3mg i kuvani đevrek #srpskidoručak — Bog Otac (@neuspeliAbortus) May 9, 2013
I poznate ličnosti su odlučile da se priključe haštagu koji smo pokrenuli i pomognu nam da saznamo šta se najčešće doručkuje u Srbiji.
- Jaja, slaninica, kačamak... a uz sve to kiselo mleko - kaže za Telegraf Aleksandra Radović.
Poznati voditelj Ognjen Amidžić je pokazao da je veliki gurman i da mu je doručak "bogat":
3 jajeta, slanina, virsla, hleb, jogurt ili kiselo mleko, paradajiz, luk, neki namaz,krofna ili nesto slatko za kraj #srpskidoručak — ognjen amidzic (@OAmidzic) May 9, 2013
Tatjana Vojtehovski, iako sada boravi u Beogradu, nije se odrekla navika iz Vojvodine:
@varsameleon pofezne i jogurt #srpskidorucak ( pofezne= moche= przenice, Vojvodina) — Tatjana Vojtehovski (@TVojtehovski) May 9, 2013
(M. Babić)
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Stiw
Sve su to lazi dragi moji... Srpski dorucak je sve manje "srpski" i sve manje "dorucak" Ako cemo iskreno,veliki procenat "stanovnika" Srbije ne sme da izdvoji svakodnevno bar 100 dinara za dorucak,jer to mesecno izadje "racun za struju" pa se opredeljuju za igladnjivanje,pravdajuci se na :"Nisam gladan" ili "Vec sam doruckovao".Sve vise se gleda na "Jeftin" dorucak ili nikakav.. leba masti ili u dobrom slucaju - pasteta iz Madjarske,kao i ostali proizvodi - Salama(pileca ,cureca) ukus nikakav,ali je ruda veca i polriva "pola meseca" kosta do 200 dinara.. O redovnom unosenju vitamina da ne pricam,jer tesko da imamo da izdvojimo svaki dan najmanje 500 din za po par stotina grama nekog voca... TO NIJE SRPSKI DORUCAK<VEC DORUCAK U SRBIJI..budimo i realni i iskreni... Ja jedem jednom dnevno,jer moram da stedim,za troje dece,stan,racune i ostalo.. navikao sam... I to gledam da kuvam za "2 - 3" dama,pa malo corbastije,na oko bude vise,pa se tako najedemo vazduha i vode,a u stvari pasulja,kupusa i paprikasa.. jer ni krompir vise nije kao sto je bio.. moras i ulje da kupis.. ako hoces da peces.. pa ga kuvamo.. od salate.. samo luk...jer je najjeftiniji.. Srbijo moja.. pozdravljam te i ljubim u celo...
Podelite komentar
Su021
Jedemo sta imamo :)
Podelite komentar
adzo
Kako da ne Amidzic pojede sve À ovamo nema 30 kg zajedno sa vagom...
Podelite komentar