Irinej: Crkva nije podržala Tita za Nobela!

 
  • 10

SPC je svojevremeno odbila da podrži kandidaturu Josipa Broza Tita za Nobelovu nagradu za mir - zbog čega je doživotni predsednik SFRJ zauvek prekinuo susrete sa crkvenim vrhom, ispričao je vladika bački Irinej

Vladika bački Irinej ispričao je u Beogradu kako je Srpska pravoslavna crkva svojevremeno odbila da podrži kandidaturu Josipa Broza Tita za Nobelovu nagradu za mir - zbog čega je doživotni predsednik SFRJ zauvek prekinuo susrete sa crkvenim vrhom.

Opisujući na debati u Tanjugu kako su odnosi crkve i države "u različitim vremenima bili različiti", vladika Irinej je rekao da je posle kandidatuire Tita za Nobela u Crkvu "s određenog mesta" došla poruka da država očekuje podršku SPC toj kandidaturi.

- Tadašnja vlast je bila veoma zainteresovana za tu podršku pa je bila i spremna da štošta obeća Crkvi - razne beneficije, pa i izgradnju Hrama Svetog Save. Verovatno se isto očekivalo i od drugih crkava i verskih zajednica u tadašnjoj Jugoslaviji - rekao je vladika i dodao kako je Sabor rekao ne.

Prema njegovim rečima, oni to nisu mogli da podrže iz svojih razloga i to nije bila tema Sabora, a rezultat su bili pojačani pritisci, pa se Tito nikada nakon toga nije sastao sa vrhom Crkve. Vladika je rekao i kako je Tito posle izbegavao takve susrete, a kontakata između države i Crkve je bilo, ali na mnogo nižim nivoima.

- Postoje granice i uveren sam da je to u našem poretku svima jasno - da nema mogućnosti da se izvrši pritisak na Crkvu, niti Crkva može da vrši pritisak na bilo koga. Crkva je tu da svedoči i da se bavi opštim dobrom, posebno brigom za opšte dobro svih i ništa više i ništa manje od toga - zaključio je vladika Irinej, koji je i portparol SPC.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA