Hrvatska uvodi pasoše za Bosance?

Radi se i na novom ugovoru između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, kao i na novom sporazumu o pograničnom saobraćaju

  • 4

Hrvatska vlada će pokrenuti postupak za stavljanje van snage sporazuma sa Savetom ministara BiH o ukidanju viza, jer je od dana pristupanja EU obavezno direktno primenjivanje viznog sistema Unije, ozvaničilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija.

Međutim, s obzirom na to da se BiH nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU ako su vlasnici biometrijskih pasoša, ni Hrvatska od 1. jula neće zahtevati vize za BiH državljane sa odgovarajućim dokumentom, prenosi Hina.

Imajući u vidu dužinu granice između Hrvatske i BiH, kao i trajni interes Hrvatske za dobre bilateralne odnose sa BiH, Hrvatska je uputila predlog Evropskom savetu da se i nakon ulaska države u punopravno članstvo građanima BiH dopusti ulazak u Hrvatsku kao i do sada sa ličnom kartom.

Radi se i na novom ugovoru između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, kao i na novom sporazumu o pograničnom saobraćaju da bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu u skladu s pravilima EU.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    8. maj 2013 | 19:12

    Ko su "Bosanci"?

  • Ralexic

    8. maj 2013 | 18:27

    Naslov i text nemaju veze jedno sa drugim.

  • Daca-ch

    8. maj 2013 | 20:51

    Bas bezveze, sta sad Hrvati kao fol uvode pasose za Bosance. A sta su to Bosanci uopste? Rodjena sam u Bosni za vreme SFRJ , a sad kazu da su pravi Bosanci muslimani, a mi ostali smo ka fol dosli sa marsa u Bosnu. Pa kad je tako onda nek im i vize uvedu bas me briga, ionako sam se odrekla tog "Bosanskog"drzavljanstva. Ponosna sam sto sam Drzavljanka Rep. Srbije iako sam katolicke veroispovesti , a sad ako hoce nek i meni uvedu vizu za Hrvatsku. Odoh ja onda na letovanje u Italiju da teosim pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA