KO JE VLADIKA FILARET: Biznismen, prijatelj kriminalaca i finansijer Dveri!

 
  • 27

Episkop mileševski Filaret godinama maltretira sveštenike, vodi privatne biznise, a nije mu strano ni druženje sa ozloglašenim kriminalcima. Važi za jednog od glavnih finansijera Dveri

Episkop mileševski Filaret jedan je od glavnih finansijera i savetnika pokreta Dveri, koji su se na proteklim izborima pojavili i kao politička stranka.

Episkop mileševski Filaret godinama maltretira sveštenike, vodi privatne biznise, a nije mu strano ni druženje sa ozloglašenim kriminalcima.

Zahvaljujući svojim kontaktima, Filaret je 2011. godine povezao pokret Dveri sa Srpskom bankom kako bi im omogućio novac za predstojeće izbore.

Uoči održavanja Parade ponosa i planirane "Porodične šetnje" u organizaciji Dveri vladika Filaret je funkcioneru ovog pokreta Bošku Obradoviću sugerisao da Dveri treba da sačine proglas, koji će platiti SPC, a koji će biti besplatno distribuiran tokom pokupljanja na proslavi u Mileševi 6. i 7. oktobra 2011. godine.

Prema navodima iz dokumenata, u oktobru 2011. godine Boško Obradović je zajedno sa aktivistima Dveri iz Leposavića boravio u Mileševi, gde je razgovarao sa bivšim ambasadorom Rusije Aleksandrom Konuzinom, koji je došao da osvešta zvona na manastirskoj crkvi.

Istog dana Filaret je, kako se navodi, obavestio Obradovića da sa Slavenkom Terzićem, aktuelnim ambasadorom Srbije u Moskvi, planira kako da podrže Dveri na predstojećim izborima.

PONAŠA SE KAO DA JE FRESKA "BELI ANĐEO" NJEGOVO VLASNIŠTVO

Vladika mileševski Filaret traži od Udruženja banaka i još dvadesetak banaka u Srbiji da njegovoj eparhiji plate 155 miliona dinara zbog toga što su bez odobrenja na YUBA platnim karticama koristile lik Belog anđela sa freske u manastiru Mileševa.

Filaret ne odustaje od tužbe iako je Sveti arhijerejski sinod pet puta od njega pismeno tražio da tužbe povuče.

U trenutku izdavanja kartica sa hologramskim likom Belog anđela, banke su za to imale i dozvolu Svetog arhijerejskog sinoda iz jula 1998. godine, i odobrenje Ministarstva kulture iz jula 2000. godine.

Nikakve nadoknade tada nisu spominjane, s obzirom na to da je reč o fresci koja je sastavni deo manastira proglašenog za kulturno javno dobro od izuzetnog nacionalnog značaja.

Pravnici koji se bave autorskim pravima istovremeno ocenjuju da je nemoguće naplaćivati naknadu za upotrebu nečega što je nacionalno dobro.

IZABRAN IZ TREĆEG PUTA

Filaret je za episkopa mileševskog iz trećeg puta izabran u maju 1999.godine. Prvi put izbor je osujećen anonimnim pismom o Filaretovim "gresima" koje je dostavljeno patrijarhu Pavlu, u kome se navodi i da je uz pomoć vladika Atanasija i Amfilohija "na poklon" dobio diplomu Bogoslovskog fakulteta.

Ne znajući za pismo, Atanasije i Amfilohije su pre početka Sabora posetili Filareta i proslavili njegov izbor, a sam Filaret je dao da mu se sašije vladičanska odora. Da bi izbegao skandal, patrijarh Pavle je diplomatski preskočio to pitanje dnevnog reda. Drugi put njegov izbor nije prošao, jer mu je falio jedan glas.

ARKAN I LEGIJA

Iznose se i optužbe na račun vladike Filareta o malverzacijama sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC "Čovekolublje", kao i tvrdnje srpskih izbeglica iz Hrvatske da je vladika Filaret, zajedno sa bivšim komandantom SDG Željkom Ražnatovićem Arkanom, prisustvovao likvidaciji Hrvata 1991. godine u Erdutu.

Prema ovim navodima, advokat vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića, Slobodan Milivojević, zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom u više navrata je posetio Filareta, koji je nakon jedne posete tražio njihove biografije kako bi ih "odlikovao ordenom Svetog Save".

Posle ubistva premijera Zorana Đinđića u akciji "Sablja", kontroverzni biznismen iz Prijepolja Bahrija Beganović, zvani Lutka, tražio je od policije da pretrese manastir Mileševa jer navodno u manastiru kriju lica sa poternice. Ali policija u ovom manastiru nije pronašla nikog od osumnjičenih za ubistvo premijera.

MALTRETIRA SVEŠTENIKE, NAROD ŽELI NJEGOVU SMENU

- Vladika Filaret godinama maltretira sveštenstvo i monaštvo. Svaki put kada je pokušana neka pobuna i zahtev za smenu vladike Filareta, on je preko svojih veza uspeo da ostane na tronu mileševske eparhije, a onda i da se sveti onima koji su ga protiv njega -  kaže za Telegraf izvor iz mileševske eparhije koji je želeo da ostane anoniman.

Prošle godine pred zasedanje majskog sabora SPC, sveštenik iz mileševske eparhije se obratio patrijarhu i navodi da je po rođenju mlađeg sina i s prvim zdravstvenim komplikacijama dobio savet lekara da napusti trenutno mesto prebivališta jer je tamošnja klima pogubna za bolesti koje dete ima.

Sveštenik je mogao da ode u najmanje dve eparhije koje su klimatski bile pogodne, ali vladika Filaret nije hteo da mu da kanonski otpust, a bez toga nije mogao nigde.

U desetogodišnjoj torturi vladika ga je šetao po parohijama, pa i u one sa svega nekoliko kuća, gde nije mogao da zaradi za osnovne životne namirnice, a kamoli za lekove za dete.

Doslovce pakao u životu svešteničke porodice počinje kada se obnavljao manastir Dubnica, a svešteniku poverena gradnja. Vladika je za dugove građevinarima govorio ‘to je moj deo’, ali kada je manastir završen, uzeo je novac sa osvećenja, dug prebacio na manastir, a tako su i firme počele da “jure” samo sveštenika.

Njemu ni deset godina nije uplaćen radni staž. Početkom ove godine bez ikakvog obaveštenja Filaret je sveštenika raščinio, a da je ostao bez posla i na ulici, saznao je od drugog sveštenika.

VLADIKE FILARET - GAZDA HOTELA

U poslednju u nizu investicija vladika je ušao jer je Eparhiji vraćena imovina. On je sam najavio posao vredan 16 miliona evra - u Pribojskoj Banji će se graditi hotel sa četiri zvezdice u kojem će se zaposliti 350 ljudi. Trenutno u banji ima oko 60 zaposlenih.

Međutim, dok najavljuje krupne višemilionske poduhvate, vladika Filaret ređa dugove. Ne plaća porez, struju, deo dosadašnjih građevinskih radova na crkvama.

Po poslednjoj opomeni, vladika, čija se eparhija delom prostire i u Crnoj Gori, duguje za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenstvu 78.215 evra, i to samo u jednoj crkvenoj opštini. Vladika nije isplatio ni kamion koji je kupio na dar patrijarhu Irineju pre godinu dana.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA